Gezocht: Kandidates voor het Nederlands Kampioenschap 100 km voor vrouwen

Er hebben zich nog maar 2 vrouwen opgegeven voor het NK 100 km. Om het kampioenschap door te kunnen laten gaan zijn er nog 3 vrouwen nodig.

Op zaterdag 13 september wordt er bij de RUN voor de twintigste keer het Nederlands Kampioenschap 100 km georganiseerd. Waar er bij de mannen inmiddels zo’n 40 deelnemers zijn te noteren, staat de teller bij de vrouwen nog maar op 2. Twee vrouwen is niet genoeg om het kampioenschap door te kunnen laten gaan. Daarvoor moeten er minimaal 5 vrouwen op de lijst staan, waarvan er 3 ook daadwerkelijk starten.

Het zou jammer zijn als er geen NK vrouwen 100 km zou zijn, juist in deze periode waarin zoveel Nederlandse vrouwen succesvol zijn in het ultralopen. Veel successen worden behaald bij het trail lopen, door loopsters als Mildred Haans, Marjolein Bil, Irene Kinnegim, Chantal van der Geest en Susan van Duijl. Maar ook op de reguliere afstanden wordt heel sterk gelopen door loopsters als Wilma Dierx, Léonie van den Haak, Mildred Haans, Carola Schot, Mieke Hekkers en Jannet Lange. En dan noem ik veel sterk lopende vrouwen nog niet eens. Het wordt anders een hele lange lijst, waar je nog niet eens zo lang geleden snel klaar was. Onderlinge concurrentie maakt sterker. Daarnaast is het natuurlijk zo dat de mooie resultaten van loopsters de andere vrouwen weer inspireren.

Om aan het NK 100 km mee te doen hoef je geen topper te zijn. Je moet het lef hebben om je in te schrijven en het verstand om je voorbereiding goed aan te pakken en in je race slim te lopen. Vorig jaar zagen de debutantes Linda Voets en Gerda van Hattem hun lef om deel te nemen beloond worden met een zilveren en bronzen medaille bij het NK. De meer ervaren Esther Devilee werd Nederlands Kampioene in een PR. Misschien waren de tijden niet super, maar het was een mooi podium met die 2 debutantes.

In 2013 gaven zich 5 vrouwen op, waarvan er 4 startten. Wat vorig jaar mogelijk was, moet dit jaar toch ook kunnen? Een 100 km lopen is een niet te onderschatten inspanning, maar goed te doen. Bij de RUN lopen de deelnemers door de deels mooi versierde straten van Heiligerlee en Winschoten. Langs het parcours staat en zit veel publiek. Ik heb zelf vele malen in Winschoten meegedaan als loper. Het bijzondere is dat er op veel punten mensen zitten die de deelnemers elk rondje trouw aanmoedigen. Ronde na ronde, uur na uur. Dat is iets waar je motivatie uit kan halen. Dat is wat de RUN uniek maakt.

De 2 vrouwen die zich hebben opgegeven voor het NK zijn Ina Oortwijn en Linda Voets. Ina die in het warme Assen de 50 km met een negatieve split liep gaat bij de RUN debuteren op de 100 km. Linda werd vorig jaar tweede en werd dit jaar ook tweede bij het Nationaal Kampioenschap 24 uur in Steenbergen. Om het NK door te laten gaan hebben we nog 3 inschrijvingen nodig. Wie durft?

De inschrijving sluit op 4 september, wil je je naam op het startnummer hebben staan dan moet je je voor 31 augustus inschrijven. Om mee te mogen doen aan het NK moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, lid zijn van de Atletiekunie en een wedstrijdlicentie hebben.

Henri Thunnissen
(Met 3 petjes op: Racedirector RUN Winschoten, bestuurslid Ultraplatform en redactielid Ultraned)