Trail des Fantomes 50 en 100 km

Half trailend België en Nederland liep zaterdag rond La Roche en Ardenne. Een kort verslagje met een link naar de uitslagen.

De Trail des Fantomes wordt sinds 2010 gehouden in de Ardennen rond de plaats La Roche en Ardennes, bekend door zijn kasteelruïne met bijbehorend spook. La Roche is een van die plaatsen waar veel Nederlanders op afkomen en ook aan de trail doen er erg veel Nederlandse lopers en loopsters mee. Bij de eerste editie in 2010 werd Michel Buijck tweede, terwijl Anita Joziasse bij de vrouwen won. In 2011 won Thomas Dunkerbeck de mannenrace die in 2013 bij de vrouwen gewonnen werd door Marjolein Bil. De laatste 2 edities van de Trail des Fantomes werden gewonnen door de Belg Steven Pauwels.

Het was Steven Pauwels die dit jaar weer won, maar dan niet de 50 maar de 100 km. Die 100 km met ruim 4000 hoogtemeters+ stond dit jaar voor het eerst op het programma. De eerste uren werd in het donker gelopen en door de regen was het parcours glad en glibberig. Ideale omstandigheden voor een trail, maar met die omstandigheden was de 100 km nog selectiever dan verwacht. Steven won met een ruime voorsprong in een tijd van 11.05.29 voor zijn landgenoten Aaike de Wever (11.51.21) en Wim Bastiaens (11.57.35). Beste Nederlander werd Roman Packbier met zijn zesde plek in 12.19.30. Ook Fons de Bie (8e in 12.41.02) en Marc Weening (9e in 12.44.05) liepen een goede race. Bij de vrouwen was het de Belgische Sandy van Landegem die won. Net als Steven won Sandy al 2 keer de 50 km afstand. Sandy won met een ruime voorsprong in een tijd van 13.16.25. Paula IJzerman werd knap tweede in 14.15.04 en Inge van Bergen werd derde in 14.51.25. Bij de vrouwen dus wel 2 Nederlandsen op het podium.

De 50 km werd gewonnen door Rogier Wouters in een tijd van 5.04.38. Rogier is een trail loper die naast lopen ook aan toerskiën doet. In 2012 werd hij tweede bij het NK toerskiën. Vorig jaar viel Rogier op door zijn goede lopen in de CCC. De Duitser Matthias Krah werd tweede in 5.19.05 voor de Nederlander Michel van Dijk in 5.23.44. Met Jeroen Machielsen op de vijfde, Vincent Langendam op de zesde en Jeroen Vink op de achtste plaats waren de Nederlanders dominant in het klassement op de 50 km. Bij de vrouwen won de Belgische Anouk Doree met grote voorsprong in een tijd van 6.01.28. Anouk liep eerder dit jaar een goed Eiger Trail. Tweede en derde werden haar landgenotes Tinne Spranger (7.02.37) en Laurence Smagghe (7.31.47).