RUN 2014, nieuws

Nieuws over de RUN. Schrijf je op tijd in. De inschrijving sluit op 4 september, maar als je je naam op je startnummer wilt moet je inschrijven voor 31 augustus. Vrouwen voor het NK 100 km blijven welkom.

De inschrijving voor de 100 km loopt bij de mannen goed, we gaan richting de 100. Er hebben zich een aantal sterke lopers ingeschreven als Radek Brunner, Asier Cuevas, Ibon Esparza, Daniel Oralek en Philip von Rosen. Allemaal lopers die rond de 7 uur kunnen lopen. Asier Cuevas is de Europees Kampioen 100 km met een PR van 6.38.56. Asier Cuevas zal samen met zijn vriend Ibon Esparza lopen die zijn debuut gaat maken op de 100 km met een marathon basis van 2.24. Daniel Oralek (PR 6.54.50) won de RUN in 2008, 2010 en 2012. Radek Brunner werd vorig jaar tweede in 7.12.27. Philip von Rosen heeft een PR van 7.10.00 op de 100 km. Niet alleen in de top maar ook in de breedte is het deelnemersveld sterk. De inschrijving is nog open en er zullen nog de nodige (sterke) lopers bijkomen op de definitieve startlijst. Een echte voorbeschouwing laat ik dan ook nog maar even achterwege.

Bij de vrouwen hebben er zich tot nu toe 3 vrouwen ingeschreven voor de 100 km, Alexandra Heiml (vorig jaar derde), Ina Oortwijn (debuut) en Linda Voets (vorig jaar tweede NK 100 km). Er gaan nog een aantal vrouwen inschrijven. Voor het doorgaan van het NK 100 km moeten er 5 vrouwen op de deelnemerslijst staan, waarvan er 3 starten. Inschrijvingen voor het NK 100 km vrouwen zijn meer dan welkom. Voor het NK bij de mannen is veel belangstelling. Er doen veel mannen mee met een goede marathon als basis en meer of minder ultraloop ervaring. Het kan een leuke strijd worden. Dave Boone komt zijn titel verdedigen. Jan Muller de nr. 2 van 2012 en de nr. 3 van vorig jaar schreef zich net in. De nr. 2 van vorig jaar Robert Boersma komt ook, maar loopt de 100 km als laatste voorbereiding op de Spartathlon. Zo heeft iedereen zijn doelen in een seizoen. Iedereen die de RUN in zijn voorbereiding op een andere wedstrijd wil lopen is van harte welkom.

Bij de 50 km doen bij de mannen lopers als Ralf Preibisch, Harm Sengers en Ton Verbaandert mee. Harm liep vorig jaar de snelste 50 km ooit in Winschoten gelopen met zijn 3.02.51. Ralf heeft een PR van 3.09.50 staan en liep al veel goede korte ultralopen. Ton werd vorig jaar vijfde bij de Zestig van Texel en neemt een marathon van 2.32 als basis mee. Bij de vrouwen is Mieke Dupont de favoriete met haar 3.47.52 op de 50 km. Mieke won de 50 km al eens in 2011. Mieke zal concurrentie krijgen van Anitia Spieker, Lydia Doornbos en Gerry Visser. De 50 km kan nog wel wat deelnemers gebruiken. De ervaring is dat de inschrijving voor de 50 km pas laat op gang komt. Maar wacht niet te lang.

De inschrijving is nog open tot en met 4 september 24.00 uur. Wil je je naam op het startnummer dan moet je inschrijven voor 31 augustus 24.00 uur.

Goed nieuws voor de RUN is dat Liesbeth Jansen interim voorzitter is geworden van de Stichting Ultraloop Winschoten (STUW). De STUW is verantwoordelijk voor de organisatie van de RUN en dan is een voltallig bestuur voor de lange termijn wel een voorwaarde. Gert Zeemering die eerder dit jaar als voorzitter aftrad is als eventmanager samen met mij als racedirector verantwoordelijk voor het organisatorische deel van de RUN.

Richting de RUN van dit jaar gaat alles redelijk naar wens. Waar we als organisatie tegen aanlopen is dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Een ervaring die meer wedstrijd organisaties hebben. Nadeel voor ons is dat wij geen halve marathon organiseren waar de vrijwilligers op zijn hoogst 3 uur actief zijn, maar een 100 km waarbij sommige vrijwilligers wel 14 uur in touw zijn. Bedenk dat maar eens als je in Winschoten je rondjes komt lopen. Niet alleen als loper/loopster moet je een beetje gek zijn, maar zeker ook als vrijwilliger.

Henri Thunnissen