Ludo Depoortere in Phidippedes RUN

Ludo Depoortere doet mee aan een nieuwe Griekse loop, een Spartathlon kloon. Met de start in Athene en de finish bij het bekende beeld in Sparta. Alleen de Sangaspas zit niet in de route en de loop start ‘s avonds. Ludo is de enige Belg op de startlijst.

Enige Belgische deelnemer…… bij de inschrijvingslijst staan er twee maar verkeerd…….WILTGEN GEORGES is van het Grootherdogdom Luxemburg.

PHIDIPPIDES’S RUN (ATHNES-SPARTA 245K) WILL BE HELD IN SEPTEMBER 5-7, 2014 . All runners can pick up their numbers the afternoon/evening (4pm -10pm) before the race (Sept. 4) and from 8am – 11am the day after (Sept. 5), during which time they can also deliver their personal items in plastic bags.

The list of participants with their numbers will be announced shortly after June 15, which is the deadline for applications. There will be also lunch, free for all runners, between 12 – 3pm on Sept. 5, in a restaurant close to the Ancient Agora, (the area where the race will start). In addition, after the end of the race in Sparta and before departing for Athens, all runners will have the opportunity for another free lunch.

Het is laat op een avond,het einde van de Zomer is in zicht, in het jaar 490 V. Christus.De Atheense koerier,boodschapper,dag-runner Phidippides ( Philippides) verlaat Athene op missie. Griekenland was in die tijd in gevaar,het Perzische leger waren in die regio binnengevallen,de vrijheid van alle Grieken en het Atheense volk was in gevaar. Phidippides ( Philippides)moest een boodschap van Athene naar Sparta overbrengen naar het Spartaanse legendarische leger. Hij begon aan de Westelijke ingang van de heilige weg vanuit Athene,de lange weg naar Sparta en onsterfelijkheid…met zijn gedachten bij zijn vader & moeder,zijn broers & zusters,familieleden,vrienden,leraren,de Agora,het stadion,zijn huis,de wijngaarden,de olijfbomen en zijn liefde.Zijn route…….Dafni….Eleusis….het Oude Megura….het Oude Korinthe….het Oude Kleones….Nemea….Lyrkeia….vandaar naar Mont Parthenion….Tegea….Manthirea om tenslotte in Sparta te geraken.

PHIDIPPIDES’S RUN…….. ja dit jaar kies ik voor deze uitdaging,het is niet de Spartathlon..die schreef ik in 2011 op mijn ultraloop palmares. Over het zeilen en dweilen in Griekenland met organisatie en zomeer tussen die twee wedstrijden maak ik mijn kop niet zeer….dit is een andere race…misschien a new is born.

Ik doe mee aan die extreme run……van Athene naar Sparta ( Sparti) 245 KM…..de start is Ancient Agora (Odeon of Herodes Atticus) in Athene en de finish aan het standbeeld van King Leonidas in Sparta.

Dit zou wel eens de juiste route of nu de weg 2500 jaar later kunnen zijn….geen Sangaspas maar zoals overal geschreven staat Mount Parthenion…
Op Vrijdag 5 September in de vooravond om 17 uur wordt de start gegeven…..40 uur tijd om de voeten van King Leonidas aan te raken…je zou zeggen meer tijd dan de Spartathlon maar misschien zwaarder?

In elk geval probeer ik de finish te bereiken…al is het even moeilijk….mijn gekend probleem,de hitte…daarom ook wil ik deze eerste editie nu eens met start in de vooravond proberen en meemaken…zou het een verschil zijn in mijn geval…wie weet,ook daarover maak ik mijn kop niet zeer.

Boodschapper, koerier en dag-runner Phidippides (Philippides) deed het ook met een avond start zoals geschreven staat. Verder is het min of meer allemaal hetzelfde…63 stations met eten en drinken…….en 6 elimination punten maar anders ingedeeld… Athens – Megara na 41 KM ( 5 uur)….in Examilia na 89,4 KM (12 uur)….in Nemea na 118,2 KM ( 17 uur)….in Nestani na 169,7 KM (26 uur)….in Manthyrea na 200 KM (31uur) en in Sparti na 245 KM (40uur). Bij de andere punten-posten moet je ook tussentijds gepasseerd zijn of wordt je ook uit de race genomen.

Zondag 31 Augustus in de late avond vlieg ik vanaf Zaventem-Brussel naar Athene en normaal op 10 September keer ik terug met Ryanair via Athene – Charleroi….en doe ik het allemaal op mijn eentje zonder begeleiding…..met die ene goede tip van rond de wereld ultrarunner Tony Mangan….waarmee ik vorig weekend meegelopen heb van Deinze…naar de Belgische kust,langs Adinkerke en hem begeleid tot aan de Franse grens…op weg naar Calais. I Run The Line.

Info over de loop is te vinden op: http://www.dayrunners.gr/phidippides-run.html

Ludo Depoortere