Rekener 24-Stunden-Lauf

Verslag van Harry Jansen

Vrijdag 5 september 15:15 reden mijn collega Rui Cabral en ik de parkeerplaats op van Sportplatz am Gevelsberg in Klein Reken (D). Hier vindt de 4de editie plaats van de Rekener 24-stunden-lauf. Een sponsorloop georganiseerd door Rainer Kauczor t.b.v. de Kinderhospice te Recklinghausen en Gladbeck. Het betreft een ronde van 2.4km met +/-30hm rond de Gevelsberg. Iedereen kon mee doen. Jong of oud, 1 ronde of 25 ronden. Het maakt niet uit. Rainer Kauczor heeft sponsors gevonden die voor elke gelopen ronde een bedrag geven voor het goede doel. De inschrijving is gratis maar een donatie word wel verwacht.

Ik wilde hier toch minimaal 140km lopen. Ik had wel 2 onrustige nachten achter de rug en hoopte dat ik daar niet teveel last van zou krijgen. Maar hoe bouw je zo iets op? Een speurtocht op het internet levert je verschillende “race-strategieën” op. Ik ging voor de volgende
1ste 6 uur 45km, 15 min pauze.
2de 6 uur 45km , 15 min pauze.
3de 5 uur 25km, 15 min pauze.
4de 3 uur 15km, 15 min pauze.
5de 3 uur 15km, klaar.

Startnummer opgehaald en omgekleed. Alles klaar gezet, tafel, stoelen en eten waaronder liters cola, sportdrank, energierepen, pannenkoeken, gekookte krieltjes, chips, zoute sticks enz. Maar ook extra kleding, hoofdlamp, mp3 speler, “race-strategie” uitgeprint en op het raam geplakt. Wij zijn er denk ik klaar voor. Klaar voor de start met eigenlijk maar een opdracht langzaam beginnen +/- 7.5km/h. Het zal een fysieke pittige inspanning worden maar mentaal zal het nog zwaarder worden.

Er zaten 3 klimmetjes in. 350m met 15 hm ,150m met 8 hm en 180m met 7 hm. De start was om 16:00. Na de eerste ronde deelde ik het rondje in volgens, zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen “walk uphill, running on flat and downhill”. Tot en met de 90 km ging het redelijk goed . Op een paar blaren na die onderweg open gingen en na 10 minuten gelukkig verdwenen. Die tweede 15 minuten rust deed mij geen goed. Ik kon daarna niet meer dribbelen, alleen maar wandelen. Dat wandelen heb ik ongeveer 18km volgehouden. Met Rui heb ik toen afgesproken dat hij tot de 100km ging en daarna stoppen.

Ik heb toen een ibuprofen genomen die na 20 min begon te werken. Zo kon ik de laatste paar rondjes nog dribbelen en heb ik de 120km met 1500hm vol gemaakt. Mijn voeten zagen er niet echt mooi uit. Bij mijn kleine tenen kwam het bloed al iets door de schoenen. Maar na het douchen werd het al stukken beter. Ik heb alleen nog blaren op mijn linker hiel, links 2 tenen en rechts 1 teen. En mijn schoenen zijn alweer gewassen.

Het was aangename late zomerweer zonder een druppel regen. Snelle lopers zullen het te warm vinden +/-23 graden maar ik niet. Gelukkig hoefde ik niet terug te rijden want ik kon mijn ogen nauwelijks open houden.
In totaal deden er 1175 lopers, wandelaars, en rolstoelers mee, werd er 15866,4 km gelopen in 6611 ronden. De grootste groep lopers liepen tussen de 1 en 20 rondjes. Ongeveer 50 lopers liepen meer dan 20 ronden waarvan er 17 meer dan 100km liepen. De gezamenlijke sponsors gaven voor elke ronde ongeveer €1. Dus reken maar uit. Hier bovenop komen nog de individuele donaties.

Ook kreeg elke 100km+ loper een T-shirt met achterop “Club der 100 km Laufer”. En je komt volgend jaar tijdens de 5de editie met foto op een soort “Wall off Fame” bij de startlocatie te hangen. Die wil ik dus eigenlijk wel zien.

Harry Jansen
(h.jansen klm.com)

Uitslagen: http://www.laufen-in-reken.de/docs/24h_2014/Ergebnisse_2014_nach_Runden.htm