Ecotrail Brussel 80km

Verslag van Thierry De Block

Op zaterdag 13 september werd voor de derde maal de Ecotrail Brussel ingericht. Meerdere afstanden konden afgelegd worden maar de langste (81km) interesseerde ons (piek,nonkel) het meest. Doordat het startschot van deze trail maar om 12u30 werd gegeven in het Terkamerenbos wisten wij op voorhand dat wij de laatste uren in het donker gingen lopen en daardoor de koplamp van doen gingen hebben. Dit zou voor mij de eerste maal zijn en ik moet zeggen, wel eens iets anders, men zag de wimpels, vlaggetjes reeds van ver verschijnen in de donkere bossen doordat zij onderaan fluo waren gemaakt, super.

Het beloofde een warme droge dag te worden en de weerberichten waren eens juist uitgevallen. Ik dacht dat wanneer de zon ging verdwijnen het rap zou beginnen afkoelen maar helaas, daardoor was ik veel te zwaar gekleed en heb het, doordat ik vergeten had om met het lichte t-shirt te vertrekken en de zwaardere mee te nemen in de rugzak, eigenlijk gans de wedstrijd te warm gehad.
Nu, toen wij aankwamen aan het Atomium voor ons wedstrijdnummer af te halen zochten wij een plaats om auto te parkeren maar wat bleek, overal stonden parkeermeters en moest men 25 euro insteken om gans de dag te mogen blijven staan. Gelukkig zetten wij de auto rechtover de inschrijvingstent om daar te horen dat er een vrije parkeerplaats was enkele straten verder in de Rue du Marathon. Daar aangekomen bleken wij niet de enige te zijn die de bewuste parkeerzone zocht. Wat bleek, men zag wel parkeerplaatsen maar er stonden verkeersborden ‘verboden te parkeren op 13 sept.’ Iedereen parkeerde op die plaats en wat bleek na het aanspreken van een trail-medewerker: die parking was voor ons gereserveerd maar men had vergeten om aan te duiden dat het voor de traildeelnemers was …. Moest het de eerste keer zijn, kan ik er nog inkomen maar na 3 keren moet men toch al een beetje de klappen van de zweep kennen.

Zo kwamen wij aan het startpunt in het Terkamerenbos na het nemen van tram 7 en een tiental minuten stappen in gesprek met een medeloper die die bewuste 25 euro in de automaat had gestoken. Voor de start werden de nodige inlichtingen gegeven in zowel het Frans, Nederlands en Engels (zeer verstaanbaar) over de te volgen regels betreffende oversteken van de banen, het ecologisch omgaan met de natuur enz. Maar nogmaals een klein minpuntje: ter plaatse was nergens sanitair voorzien en daardoor werd iedere boom in de omtrek goed besproeid. Maar wat doe je met de dames? Of de grote boodschap?

Stipt om 12u30 werd het startschot gegeven en daar vertrokken wij (130 deelnemers) het eerste park binnen. Wat mij verwonderde tijdens de race is dat er zo veel groen is rond onze hoofdstad en wat een groene long is het Zonienwoud! Daarna liepen wij grote stukken van de groene wandeling en met passages aan de Leeuw van Waterloo, het kasteel van Beersel (zie strip Suske en Wiske blauwe reeks), het kasteel van Dilbeek, doorlopen van het Koning Boudewijn Stadion en de trappenhal van het Atomium en de vele parken.

Verder niets dan lof voor de organisatie, bewegwijzering goed aangeduid, op meerdere gevaarlijke oversteekplaatsen medewerkers aanwezig, zeer gevarieerde bevoorrading en bij aankomst onbeperkt drank, spaghetti en 2 soorten soep die zeeeer lekker waren, top!
Ook was een van de medeinrichters ter plaatse bij de bevoorrading die ons allen mentaal opfokte met zijn enthousiasme (bedankt).

Nu wat betreft de wedstrijd: de eerste 20km samen met mijn loopgenoot van run to the hills,sodibrug gelopen maar daarna het jonge geweld zien verdwijnen en die is toegekomen als 6e finisher. Ikzelf heb altijd mijn eigen tempo gelopen en rond 35km en 55km een klein dipje moeten overwinnen maar uiteindelijk toch de eindmeet overschreden als 29ste en eerste bij de M3 veteranen. Mijn GPS Garmin klokte op 83,5km af maar ik had ergens samen met 2 andere lopers in het Koning Boudewijnpark wat mislopen doordat enkele wimpels waren weggenomen. Maar gelukkig had een van die andere lopers een routeplanning bij zich waardoor wij na een zekere tijd terug op de goede weg waren.

Eindbalans: een mooie, gevarieerde, niet te zware trail maar door het aantal km en temperatuur niet te onderschatten trail. Voor diegenen die ooit eens onze hoofdstad willen zien in een andere context, zeker doen!

Thierry De Block
(de.block.thierry <> telenet.be)