Boekarest en Sofia marathon

Jaap vd Berg loopt marathons/ultralopen in zoveel mogelijk verschillende landen: “Op afspraak met de leden van de Countryclub op zaterdagavond de Pasta Party om kennis te maken met de leden uit Zweden, UK, Finland, Italië en Duitsland.”

Als landloper kreeg ik de mogelijkheid om in 1 week in 2 landen een marathon te lopen, Roemenië en Bulgarije. Na een tussenstop in Frankfurt waar we gelijk al moesten rennen om de volgende vlucht te halen kwamen we middags aan in een warm Boekarest. Roemenie is een land met 25 miljoen inwoners. Diezelfde middag onze startnummers opgehaald aan de voorzijde van het grootste gebouw ( op het Pentagon na) van de wereld het voormalig paleis van Ceausescu. Gelijk een stadsexcursie gemaakt en een bezoek gebracht aan dit gebouw wat nu in gebruik is als Parlement.

Bij binnenkomst paspoort afgeven en door detectiepoortjes. Ongelofelijk als je door de zalen loopt, de bioscoop heeft een kroonluchter die 5 ton weegt en als laatste kamer de grootste zaal waar een voetbalveld inpast. In 5 jaar tijd is dit schitterende bouwwerk gerealiseerd door 20.00 bouwvakkers, 700 architecten en dat 24 uur per dag. Hoogte 60 meter, diep 90 meter met atoomvrije schuilkelders en 1100 kamers. Donald Trump wilde dit nog kopen voor 3 miljard euro om er een casino van te maken, geschatte waarde nu 11 miljard euro. Ondanks de grootheidswaanzin van Ceausescu een indrukwekkend gebouw terwijl hij zelf woonde in een eenvoudige woning.

De volgende dag zondag 5 oktober de marathon van Boekarest, starttijd 09.00 uur. De marathonlopers hadden 2 rondes voor de boeg in de vorm van een 8. Half Boekarest afgezet, honderden politieagenten langs de kant en duizenden deelnemers op de hele , halve en estafette. De start en finish lag bij de kolossale House of Parlement en via de boulevard die groter en wijder is als de Champ Elysees. Dit was ook de eis van Ceausescu. Met een chip op de schoen via 5 matten op het parcours en vele camera’s eindigde ik een tijd van 4.02.20. Mea kwam binnen in een tijd op de halve in 1.56.50. Een perfect en strak georganiseerd loopfestijn en bij de finish een prachtige grote medaille ( bij controle vliegveld Sofia moest mijn rugtas worden geopend na detectie i.v.m. mijn medaille!)Langs de kant duizenden toeschouwers, vele muziekbandjes en om de 3 km verversingsposten met alles erop en eraan. De volgende dag nog naar het kasteel van Dracula geweest en het prachtige kasteel Peles van binnen bekeken.

Op donderdag naar Sofia en naar hotel Moskva aanbevolen door de marathonorganisatie als atletenhotel. We kregen een kamer op de 17e verdieping en alles straalde uit van de Russische tijd. Bulgarije is een land met 8 miljoen inwoners en leeft nog in 2 werelden, de Russische voormalige overheersing en het moderne Westen. Met gebruik van de metro zijn we gelijk onze startnummers gaan halen bij het Vasil Levski Nationaal Stadion. Helaas kregen we onze startnummers niet omdat we een medische verklaring moesten overhandigen. Uitgelegd dat het niet op de site staat zijn we maar weer terug gegaan naar ons hotel. Ik heb om de 2 jaar een verplichte medische keuring i.v.m. parachute springen. De dokter maakt dan gelijk voor mij een bewijs van goed gedrag voor deelname marathons. Deze was ook verplicht bij de bergmarathon van Andorra dus die had ik gelukkig bij mij. Mea had nog een medisch bewijs van 2005. Weer terug en zonder te kijken naar de kopies kregen we onze startnummers.

Omdat er grote posters hangen met marathon 09.30 vroeg ik of de starttijd was veranderd. De mededeling was dat de starttijd was verplaats naar 09.45 i.p.v. 10.00 uur wat op de site staat, erg verwarrend allemaal. Diezelfde middag nog wel een mail verzonden naar de leden van de countrymarathonclub dat ze een medisch bewijs moeten overhandigen. ‘S avonds lekker gegeten in de binnenstad en op tijd naar bed. Helaas op de 19e verdieping een bruiloft aan de gang en om 00.30 naar de receptie voor een andere kamer die we kregen op de 10e verdieping, eindelijk rust. De volgende dag een dagexcursie naar het Rila klooster gelegen in de bergen. Een schitterende locatie, een prachtige klooster maar voor mij het meest indrukwekkend het kruis van monnik Rafael. Hij heeft van 1790 tot 1802 aan dit houten kruis gewerkt, een meesterwerk van miniatuur houtsnijkunst.

Op afspraak met de leden van de Countryclub op zaterdagavond de Pasta Party om kennis te maken met de leden uit Zweden, UK, Finland, Italië en Duitsland. Daar kregen we te horen dat 1 marathonloper was gekeurd door een dokter van de organisatie op bloeddruk Omdat het te hoog was moest hij 1 uur later terug komen en na inname biertje was het goed! Na de gezellige pasta party terug naar ons atletenhotel om lekker op tijd te gaan slapen i.v.m met de marathon. Helaas weer een bruiloft maar nu op de 2e verdieping, weer muziek en zang tot 02.00 uur. Na weinig geslapen te hebben op zondagmorgen 12 oktober vroeg met de metro naar start waar het al druk was en heel koud. Intussen de mededeling gekregen dat de starttijd toch om 10.00 uur is grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Exact op tijd begon de marathon met 5 ronden voor de boeg via de boulevard en een prachtig park. Perfect uitgezet en vele politie agenten langs het parcours een voldoende verversingsposten. Bij een van de verversingsposten stond een vrijwilliger steeds met zijn sigaret in de mond de bekertjes water te geven, beetje vreemd gezicht. Op ons startnummer was een chip aangebracht en via 2 matten en met vele camera’s onderweg veel controle. Mea was al intussen geëindigd op de 20 km in 1.52.40 en kon zodoende leuke foto’s maken van de leden Countryclub in actie en bij de finish. Ik kwam in een tijd binnen van 3.47.46 en dit was mijn 113e marathon gelopen in het 68e land. Groot was de teleurstelling geen medaille bij de finish terwijl dit wel op de site staat. Bij de finish zag ik een groep Italianen in hevige discussie met de race-director Daniel waar ik inmiddels al persoonlijk kennis mee had gemaakt. Hij vertelde vol schaamte dat alle medailles waren gestolen. Ik baalde verschrikkelijk want dit is mijn beloning bij de finish.

Op zondagavond na goed hersteld te zijn we naar ons huis restaurant Happy gegaan waar 30 koks werken, 30 mensen in de bediening, en 5 barmedewerkers. Een wereld van verschil met ons atleten hotel waar je bij het ontbijt automaten koffie krijgt. Na een heerlijke maaltijd met halve liters bier ( 1.50 euro ) in totaal voor 2 personen 20 euro betaald. Vooraf nog een bordje gekocht bij de souvenirshop met tekst Sofia, dat is mijn vervanger van de medaille.

Jaap vd Berg