Amsterdam Marathon 2014

Een spannende marathon van Amsterdam, waar ondanks de wat minder gunstige omstandigheden goed werd gelopen. Paul Zwama Nederlands Kampioen marathon in PR. Jacelyn Gruppen Nederlands Kampioene. Met link naar de uitslagen. Update!

Je kan marathons onder verdelen in marathons waar krampachtig geprobeerd wordt om een top tijd te realiseren en marathons waar daar minder op wordt gefocust. Waar de strijd belangrijker is dan een tijd. Bij de marathon van Amsterdam wordt een sterk deelnemersveld aangetrokken inclusief goede hazen in de verwachting op goede tijden. Maar waar bij veel andere marathons vooraf een wereldrecord of een parcoursrecord wordt aangekondigd, deden ze dat bij de marathon van Amsterdam niet. De omstandigheden die waren voorspeld gaven daar natuurlijk ook geen aanleiding toe. Relatief warm voor het jaar, vochtig en met wind.

De grote kopgroep kwam na 5 km in 15.11 door en daarmee was duidelijk dat een echte toptijd niet in de lijn der verwachting lag. Er bleef een grote groep bij elkaar die halverwege doorkwam in 1.03.41. Op dat moment kregen de lopers meewind en ging het tempo omhoog. De groep van 20 halveerde in het stuk naar 25 km. Van de favorieten was Ayele Ashero de eerste die moest lossen, op 30 km. Kort daarna moest Wilson Chebet de kopgroep laten gaan. Na een versnelling van Lucas Rotich op 36 km moest Abel Kirui lossen. Daarmee waren de 3 favorieten voor de eindzege uit de kopgroep verdwenen, toch verrassend. Rotich dicteerde het tempo en versnelde na dik 38 km maar die versnelling werd overgenomen door Bernard Kipyego. Kipyego liep snel weg van de anderen en finishte in een tijd van 2.06.22, een PR. Dat PR liepen ook de nummers 2 Lucas Rotich 2.07.18 en John Mwangangi 2.07.28. Vierde werd Essa Rashed in 2.07.54, vijfde Elijah Kemboi in 2.09.21, zesde Abel Kirui in 2.09.45, zevende Philemon Rono in 2.10.23, achtste Nicholas Kipkemboi in 2.13.57 en negende de Spanjaard Marcos Sanza in 2.16.59.

Bij de vrouwen won Betelhem Moges in 2.28.35. Moges had het op het laatst zwaar maar wist Ogla Kimayo voor te blijven die in 2.29.15 finishte. Derde werd Diane Nukuri Johnson uit Burundi in 2.29.35.

Bij het Nederlands Kampioenschap was het Paul Zwama die kampioen werd. Hij gaf dat kleur door een PR te lopen met zijn 2.21.59. Sebastian Schletterer werd tweede in 2.23.20 en Colin Bekers derde in 2.26.07. Imo Muller miste het podium maar liep met 2.27.40 wel een PR. Patrick Stitzinger die favoriet was voor de titel viel al na 2 km uit met hamstringklachten. Bij het NK ontbraken de favorieten en mannen als Iwan Kamminga en Harm Sengers die vorige week de marathon van Eindhoven liepen. Ook bij de vrouwen was het deelnemersveld aan het Nederlands Kampioenschap niet al te sterk. Jacelyn Gruppen werd Nederlands Kampioene marathon in 2.55.43. Marjon de Kok werd tweede in 2.57.12 en Claudia van Rijn derde in 2.57.51.

De Belg Willem van Schuerbeeck werd twaalfde overall in 2.19.03. Zijn landgenoot Jesse Stroobants werd vijftiende in 2.23.40.

Er zouden tussentijden via een link beschikbaar zijn van de beste lopers en loopsters van de open wedstrijd en van het NK, maar die link werkte niet tijdens de wedstrijd. Inmiddels zijn een aantal uren na de wedstrijd die lijsten wel beschikbaar. Mannen http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2014/oct/19/amsterdam/LiveMen.html Vrouwen http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2014/oct/19/amsterdam/LiveWomen.html en NK http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2014/oct/19/amsterdam/LiveNK.html Er was ook geen live stream die goed werkte. De marathon werd wel o.a. op Eurosport uitgezonden. Toch niet helemaal het servicelevel wat je verwacht bij een grote wedstrijd. De uitslagen zijn te vinden via deze link: http://www.tcsamsterdammarathon.nl/uitslag-2014/

Update !:

Bij het Nederlands Kampioenschap marathon kunnen alleen senioren Kampioen worden. Een situatie die ook bij het ultralopen lang bestond. Daar meldden veteranen zich soms aan als senior. Sinds de nodige jaren wordt er bij de 100 km nog maar in 1 klasse gelopen. Sebastien Schletterer kwam als tweede Nederlander over de finish in 2.23.20, maar omdat hij in de M40 klasse loopt, was het bij het NK Colin Bekers die tweede werd in een tijd van 2.26.07 en Imo Muller die derde werd in een tijd van 2.27.40. Bij de vrouwen liep de nummer 2 Marjon de Kok in de V35 klasse en de nummer 3 Claudia van Rijn in de V40 klasse. Omdat ook de nummer 4 (Nina Bakker, V50) en nummer 5 (Agnes Hijman V45) niet in de senioren klasse liepen, werd de zesde Nederlandse vrouw Jacolien Ruizedaal tweede bij het Nederlands Kampioenschap met een tijd van 3.10.51 en werd de achtste Nederlandse vrouw Anke Linssen met een tijd van 3.12.03 derde. Het Nederlands Kampioenschap was al niet erg sterk bezet, maar deze uitslag doet daar verder afbreuk aan. De Nederlandse Atletiekunie moet serieus gaan nadenken om de regel voor het Nederlands Kampioenschap marathon ook aan te passen zodat iedereen ongeacht de leeftijdsklasse waarin hij/zij loopt meedoet voor de podiumplekken bij het NK.

Henri Thunnissen