Aanvulling op het lijstje Hardloopboeken

Twee hardloopboeken uit en over het noorden des lands mogen niet ontbreken en twee lopers wezen me op mooie aanvullingen, waaronder het binnenkort te verschijnen ‘Terugblik’ van sterrenkundige (en hardloper) Kees de Jager

Twee hardloopboeken uit en over het noorden des lands mogen niet ontbreken en twee lopers wezen me op twee andere mooie aanvullingen op mijn lijst van 2 december.

{b}Hardloper Huizinga – Job van Schaik{eb}
‘Haardloper Huzengoa’ was een bezienswaardigheid. Hij bracht ten tijde van de Eerste Wereldoorlog als slagersknecht in de stad Groningen hardlopend vlees rond waarbij hij zelfs bestellingen in Haren en Bedum afleverde. Zijn populariteit was zo groot dat hij tijdens de marathon van 22 oktober 1916 (waarbij hij de enige deelnemer was!) vastliep in de menigte en om zich heen slaand en stompend zich een weg naar de finish op de Grote Markt moest banen. Huizenga verbeterde tijdens zijn korte carrière wereldrecords op de marathon en de 1500 meter, maar nam het ook succesvol op tegen renpaarden, wielrenners en de stoomtrein. Door zijn eigenzinnige karakter kwam hij echter al snel in conflict met de atletiekbond. Na een schorsing en verschillende ruzies met atletiekofficials en medeatleten keerde hij de sport eind 1918 verbitterd de rug toe, al maakte hij nog wel twee keer – in 1923 en 1951 (!) – een rentree. Hij stierf op 80-jarige leeftijd eenzaam, verwaarloosd en vergeten in het Drentse Ruinerwold.
Nog te verkrijgen bij de schrijver: 10 euro, inclusief verzendkosten. Mail uw gegevens naar job.van.schaik gmail.com en hij stuurt het boek op (indien gewenst gesigneerd ;-). Zie http://www.hardloperhuizenga.nl/

{b}De klaploper – Sido Martens {eb}
De Klaploper is na De Loper (2008) Sido Martens tweede boek over hardlopen. Lief en leed van een klaploper in 32 nieuwe verhalen verteld.
‘Een beknelde zenuw veroorzaakt een klapvoet en met de nodige zelfspot beschrijft Martens de poot die zijn loopplezier vergalt.’ … Zijn vertelstijl wordt gekenmerkt door taalgevoel en een ruime woordenschat.’ ‘Zeer vermakelijk voor eenieder die wel eens loopschoenen aantrekt en voor de vaste liefhebbers van Martens’ cynisch gekleurde schrijftrant.’ … ‘De Klaploper biedt een mooi inkijkje in het Friese loopwereldje dat ondanks het almaar uitdijende loperslegioen nog altijd een hoog ons-kent-ons gehalte heeft.’
10 euro http://webshop.sidomartens.nl/

{b}The Ghost Runner: The Tragedy of the Man They Couldn’t Stop – Bill Jones{eb}
Mark Slaman (Amsterdam): Ik heb zowaar nog een boektip: het niet vertaalde “The Ghost Runner” over John Tarrant; een geweldig geschreven verhaal over een amateursporter die tot waanzin wordt gedreven door sportbobo’s omdat hij ooit zo eerlijk was op te geven dat hij een paar pond had aangenomen voor een boksgevecht, zijn trieste levengeschiedenis, zijn onvermogen om zich aan te passen en zijn obsessie voor hardlopen. Hij leeft in grote armoede en verlaat toch vrouw en kind om bij de Comrades aan de start te staan en ook daar jagen de Engelse autoriteiten hem na. Absurd.
11 euro als e-book

{b}Terugblik – Kees de Jager{eb}
Norbert Dankers (AV Texel): “Ik maak normaal nooit reclame, zeker niet voor boeken die ik wel en anderen misschien niet goed vinden, maar nu toch een uitzondering.
Als je nog iets zoekt voor lange winteravonden of treinreizen dan is het boek “Terugblik” van Kees de Jager een absolute aanrader. Gaat over van alles maar ook hardlopen.
Nu te bestellen bij info@stipmedia.nl en over twee weken ook in de boekhandel.”
(Noot van Martien: in 2011 deed Kees de Jager op 90-jarige leeftijd nog mee aan de 10 km van de Texel Halve Marathon)
16,95 euro bij voorbestelling, http://www.stipmedia.nl/nieuws-events/83-terugblik

Groeten van Texel, Martien

PS Er zijn op dit moment nog maar twee inzendingen voor de verloting van het boek C.C. Flanagans Trans-Amerika-race , dat kunnen er toch wel meer worden?