Eerste Blaauwbek Marathon een succes

Een winterse editie van de eerste Blaauwbek Marathon.

De Blaauwbek Marathon werd vorige week zaterdag gelopen. Waar het deze zaterdag haast lente achtig is, was het vorig week nog echt winter met alle ongemakken van dien. Ja, als je een wintermarathon organiseert moet je daar rekening mee houden. De avond voor de marathon kwamen de eerste waarschuwingen binnen voor ijzel in het Noorden. De zaterdag ochtend zelf was het code Oranje: ‘Iedereen die niet écht weg moet kan beter thuisblijven’. Het was chaos op de Noord-Nederlandse wegen. Sommigen deelnemers bleven in de file steken, anderen bleven thuis. In de omgeving van Winschoten was het minder glad dan elders in Noord-Nederland wat ons nog veel na-inschrijvers opleverde. Uiteindelijk gingen er precies 200 lopers/loopsters van start op de kwart-, halve- en hele marathon. Bij het markeren en controleren van de route werd het duidelijk dat er prima gelopen kon worden, de paar gladde plekjes werden nog met strooizout behandeld. De marathon bestond uit 2 ronden om het Oldambtmeer over voornamelijk fietspaden. Een leuke en afwisselende route. Tijdens de loop waren de weersomstandigheden goed.

De Blaauwbek Marathon was bedacht als vervanger van de Midwinter Marathon. In Apeldoorn werd de marathon afstand geschrapt. Aan de Midwinter Marathon deden altijd veel ultralopers mee. In het verleden werd het jaarlijks overleg van de ultralopers met de Atletiekunie altijd in het weekend van de Midwinter Marathon gehouden. Bij de Blaauwbek Marathon deden er ook relatief veel ultralopers mee. Daaronder Wilma Dierx die de marathon bij de vrouwen won in een tijd van 3.27.18. Zes seconden boven haar PR, niet gek voor een trainingsmarathon. Wilma liep de tweede ronde samen met Bennie de Vries die vierde werd bij de mannen. Bij de vrouwen was het Gerry Visser die tweede werd in een tijd van 3.40.36. Gerry vertelde speaker Harm Noor: “Ik loop puur op beleving. De tijd interesseert me niks. Ik geniet van alles om me heen. Dat de marathon bij de Midwinter Marathon is geschrapt vind ik een regelrechte belediging aan het grote legioen marathonlopers. Ik kom daar dus ook nooit weer”. Derde werd Renske Vermeulen. Renske was ’s ochtends samen met partner Ernst Jan vanuit de Veluwe in hun auto over de gladde wegen naar Winschoten geglibberd. Waar ze altijd samen lopen, deden ze dat bij de Blaauwbekmarathon niet. Renske liet de jarige Ernst Jan haar hielen zien en finishte in 3.44.17. Bij de mannen was het Wessel Dekker die als eerste binnenkwam in een tijd van 3.23.38, voor Jannes Kamphuis (3.24.16) en Herman Morién (3.25.38).

De Blaauwbekmarathon maakte deel uit van de Megamarathondag met veel verschillende activiteiten waarvan de opbrengst naar het goede doel, de Alpe d‘HuZes ging. De opbrengst van al die activiteiten samen was 2250 euro. Een mooi resultaat!

De Blaauwbekmarathon werd georganiseerd door AV Aquilo. Ik maakte zelf deel uit van het organisatie comité, dat in relatief korte tijd deze marathon heeft opgezet. De reacties die we tijdens en na de marathon en via de social media kregen, waren eigenlijk allemaal positief. Lopers/loopsters waren vooral enthousiast over de mooie route. Komende woensdag gaan we de loop evalueren, maar het moet al gek lopen wil er in 2016 niet weer een Blaauwbekmarathon georganiseerd gaan worden.

Henri Thunnissen