Self Transcendence 6 Uur Neurenberg

Nitish Zuidema: “Een weekend Neurenberg is een mooi geheel met naast de loop op zaterdag een (interne) avond met muziek en een meditatie op zondag.”

Afgelopen zaterdag 7 maart was de Prima Vera van de Self Transcendence lopen in 2015. Op deze dag wordt door het Sri Chinmoy Marathon Team een 6 uurs-loop in Neurenberg georganiseerd. Met deze stad heb ik een bijzondere band, want ik heb hier mijn eerste 2 ultralopen gedaan. Toen in 1997 en 1998 liep ik resp. 56 km en 64 km. Vooral 1998 staat me goed bij, omdat ik toen in het laatste uur nog flink kon versnellen. Verleden jaar heb ik hier mijn 200-ste (Ultra)marathon gelopen. Dit jaar ben ik er weer geweest, omdat het een heel mooi evenement is. En ook om mijn vrienden van het SCMT te ontmoeten.

Een weekend Neurenberg is een mooi geheel met naast de loop op zaterdag een (interne) avond met muziek en een meditatie op zondag. Overnachten is mogelijk bij de Neurenbergers. Van zo’n weekend kom je vol met goede energie weer thuis. Ondanks de uitputting van 6 uurtjes rennen. Vrijdag 6 maart heb ik de trein naar Neurenberg genomen. Ditmaal ging de goedkoopste route via Hannover; klinkt om, maar de reis duurde toch slechts 7.5 uur. Met een mooie route als toegift. Toen ik om 14.30 uur in Neurenberg was, had ik nog wat tijd over om door het mooie oude centrum te wandelen. Veel oude kerken en mooie kleine stenen bruggetjes over de rivier de Pegnitz.

Ik word verwelkomd door organisator Pragya. Ze heeft weer een mooie taak voor de boeg. Er worden dit weekend 125 deelnemers verwacht. Hiervoor zijn 25 tellers nodig. Vrijwilligers van het SCMT. Een vijftal in de keuken etc. Maar deze aantallen zijn we gewend. Want het is de 19-de editie van de Self Transcendence 6 uur in Neurenberg. En voor zover ik weet, zijn we ieder jaar ver over de 100 deelnemers gekomen. De organisatie verloopt op rolletjes. Er zijn meer dan genoeg helpers. Ook omdat enkele van de deelnemers niet zijn gekomen. En de verzorgingspost is de gehele 6 uur compleet.

Voor de start loop ik met enkele mensen te grappen dat wij Nederlanders altijd nummer twee zijn. Het bekende Hollandse karma. Of het toeval is of niet, maar ik blijk ook nog startnummer 2 te hebben gekregen. De reden is voor mij niet helder, want er zijn meer dan genoeg snellere jongens aanwezig. Oa Stefan Daum, Günther Marhold en Christian Fatton. En mijn vrienden Pushkar Müllauer en Oskar Ganz. Startnummer 2 is dus toeval.

De loop is in een stadspark in het hartje van Neurenberg, langs de rivier de Pegnitz. Het zijn rondes van 1522 meter; geheel om een veld heen; de Wöhrder Wiese. Aan de overzijde gaat het lichtjes omhoog en loop je over een fietspad langs grote bomen. De ronde wordt opgeleukt met muziek en borden met gedichten van Sri Chinmoy. De verzorging is weer heel uitgebreid met water, energie, jus, soep, thee, cola, bier, brood, groente, fruit, ei, kaas, koek, zout. Je hoeft geen eigen eten/drinken mee te nemen. De drankjes worden geserveerd in stevige kunststof bekers. Daar ga je als loper vanzelf voorzichtiger mee om en je gooit het dan weg in de daarvoor bestemde plastic manden. Dan worden ze opgehaald, afgewassen en weer gebruikt.

Ik had het in het begin over de Prima Vera. Zoals in het wielrennen Milaan – San Remo wordt genoemd En daarmee wordt de opening van het jaar genoemd, welke plaatsvindt in de lente. En laat dit nou net de eerste mooie zonnige (lente) dag zijn met 10 graden. En dat voelt echt als lekker warm aan; ook nog prima loopweer.

Evenals de eerdere edities probeer ik rondes van 8 minuten te lopen en te zien hoe lang ik dat kan volhouden. Zo loop je een tempo van 11.4 km per uur. Het eerste uur ging net iets te langzaam, maar gaandeweg liep ik ook dit tempo. Eerste uur 11.2 km, daarna 11.4 km, 11.4 km, 11.5 km, 11.6 km en in het laatste uur nogmaals 11.6km; het eindtotaal is dan 68.674 km. Ik begon als nr 30 en in de eindstand was ik nr. 9 en vijfde in mijn leeftijdscategorie (tot 50 jaar). Over 2 jaar mag (moet) ik meedoen in de 50+ categorie. Wel een leuke uitdaging. Günther Marhold wint met 78.808 km. Voor Stefan Daum en Oskar Ganz. Snelste dame is Pamela Veith met 72.979 km. Zij zit in de Duitse 100 km ploeg.

Ik ben met mijn afstand heel content. Ik heb de afstand eigenlijk zonder echte problemen gelopen. Forceren wilde ik niet met het oog op de 24 uur in Turijn over 5 weken. Maar ik heb nu wel mooi het zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Website, uitslag en foto’s op:
http://de.srichinmoyraces.org/node/1759/previous-results/2015#result-8610

Nitísh Zuidema