Ultraloop én marathon Castricum op zaterdag 11 april

Naast de 60 km lange ultraloop is er dit jaar ook een marathon in het mooie duingebied ten noorden van Castricum.

In Castricum organiseert Willem Mütze sinds 2007 de Ultraloop Castricum. In 2007 was het de Lente loop van de 4 Jaargetijden loop, die Willem organiseerde ter ere van zijn 50e verjaardag. Het zou een eenmalige loop worden, maar een aantal mensen waaronder ondergetekende hebben Willem kunnen overhalen om er een jaarlijks evenement van te maken. Dus wordt de Ultraloop van Castricum net als Limburgs Zwaarste en Berg en Dal dit jaar voor de 9e keer georganiseerd. Inmiddels is het aanbod in trails steeds groter aan het worden, maar in 2007 waren dit unieke lopen.

De Ultraloop van Castricum is 60 km lang en voert vooral door de duinen. Maar er is ook een passage over het strand. Willem organiseert de loop in samenwerking met wandelvereniging SV de LAT. De combinatie van hardlopers en wandelaars is een goede gebleken. De route is pittig te noemen, maar wel erg mooi. Met de opkomst van het trail lopen hebben tegenwoordig alle ultralopers al wel ervaring met dit soort parcoursen. Omdat Willem Mütze graag wil dat iedereen kan genieten van de omgeving is de tijdslimiet met 9 uur ruim. Kom je iets te laat dan krijg je coulance. Daarmee is dit een goede loop voor degenen voor wie de tijdslimiet bij de Zestig van Texel te scherp is.

Om nog meer mensen van het mooie duin landschap te kunnen laten genieten is er dit jaar een marathon afstand toegevoegd. Deelnemers maken in het begin van hun tocht een extra lus en volgen dan de route van de 40 km wandeling. Dat betekent dat in Bergen aan Zee de deelnemers weer teruglopen naar Castricum. De ultraloop maakt hier nog een mooie maar zware lus naar het noorden met daarin onder andere het befaamde Klimduin van Schoorl. Maar ook het parcours van de marathon is pittig te noemen, reden waarom de tijdslimiet met 7 uur ruim is.

De inschrijving blijft dit jaar wat achter op andere jaren. Dat heeft natuurlijk te maken met de overvolle wedstrijdkalender. Op de Paasmaandag de Zestig van Texel en op de zondag na Castricum is de Rotterdam Marathon. Willem en Annemarie kunnen nog wel wat inschrijvingen gebruiken. De kosten voor de inschrijving liggen laag met 17 euro . Inschrijving op 11 april is mogelijk voor 20 euro. Dit bedrag is inclusief een duinkaart en een persoonlijke oorkonde. Voor meer informatie over de Castricum ultraloop en marathon zie de website: http://www.funrunner.nl/

Henri Thunnissen