Hageland Marathon ( zondag 30 oktober).

Jef van de Weerdt: “De hele marathonlopers beginnen aan de 3e lus met veel km’s door een bos mét u raad het al WEER véél BOOMWORTELS! Met de zon erbij zijn de herfstkleuren hier formidabel mooi, het lijkt wel een schilderij van Vincent van Gogh…

Vanuit Maastricht richting Antwerpen en dan Afslag 22 nemen en dan ben je al bijna in Aarschot (volgens de route planner) mooi niet, nog 20 km binnendoor en ik was al aan de late kant. Eindelijk Aarschot….óók dat nog…. een wegomlegging pffff. Als ex duivenmelker dan maar net als mijn duiven op eigen instinct en oriëntatiegevoel afgegaan en plots met nog een klein half uurtje voor de start ben ik op de goeie plek. Parkeren en inschrijven is gelukkig snel gebeurd.

Het is even voor 10 uur en na een korte Vlaamse en Russische? briefing zijn wij onder perfecte weersomstandigheden vertrokken. Het is mijn eerste deelname aan deze Hagelandmarathon dus voor de zekerheid maar rustig beginnen. De route bestaat uit 4 verschillende lussen van ongeveer 10 km met enkele pittige heuvels in het eerste gedeelte. Na pakweg 5 km doemt inderdaad de eerste heuvel op. De benen zijn nog niet super dus niet forceren en zonder veel problemen kom ik boven. In de afdaling door het bos met veel boomwortels gaat een loper hard tegen de grond en ben ik extra op mijn hoede en neem geen enkel risico. 11.6 km de eerste lus zit erop in 1uur 8 min.

Nu de 2e lus met weer een pittige klim door een bos vol bladeren én boomwortels, de benen voelen al een stuk beter, ik haal 2 lopers in en heb eindelijk het goeie tempo te pakken. Via een mooie grindweg op een dijk zijn wij na 21km weer terug bij start/finish ( tijd 2 uur 11 min) Voor de halve marathonlopers zit het erop voor vandaag.

De hele marathonlopers beginnen aan de 3e lus met veel km’s door een bos mét u raad het al WEER véél BOOMWORTELS! Met de zon erbij zijn de herfstkleuren hier formidabel mooi, het lijkt wel een schilderij van Vincent van Gogh….BAM! met een flinke smak ga ik tegen de grond…gevallen over een BOOMWORTEL! Een schilderij is net als een mooie Madam…. niet te lang van dichtbij bekijken… snel krabbel ik weer op, zoek naar mijn bidon zet mijn bril weer op én voel dat mijn linkeroor er gelukkig ook nog aan zit……..( knipoog) Doordat ik nu nog meer naar de grond kijk mis ik een rood pijltje, verkeerd gelopen en nu? je kunt hier alle kanten op! 3 mountainbikers zijn mijn redding, ze loodsen mij weer naar het goeie pad.. op een kruising zie ik weer geen pijltje…. weer lichte paniek! “Awel daar hangt toch den pijl” zegt een loper die mij voorbij gaat “tijd dat gij voor een nieuwe bril gaat” om niet weer te verdwalen blijf ik de loper dan maar in het “oog” houden totdat wij uit het bos zijn.

31 km in 3 uur en 12 min, nu nog de laatste lus veelal op een grindpad over een km’s lange dijk….. Na een “bijna” val op een kasseienstrook á la Parijs Roubaix …….voel ik dat de km’s beginnen te tellen. Het verbaasd mij wel dat ik nog steeds kan blijven lopen. Al voelt het wel als ‘een BH aan de waslijn …. het beste is er uit!! . Even een kort steil pad op, om weer op de dijk te komen en de kramp schiet in een van mijn benen, even een stukje wandelen en dan weer snel verder dribbelen. 39.7 km in 4 uur 19 min, hier is de laatste drankenpost ik neem nog wat zouttabletjes tegen de kramp en loop in een ruk door naar de finish .. in 4 uur en 34 min. 36e van de 48 lopers die deze marathon hebben volbracht. Mijn 70e marathon zit er op en deze keer eens niet kapot gegaan. Ik mag tevreden zijn vind ik .

Samenvattend:
Een aanrader deze Hageland marathon. Mooie afwisselende route in een schitterende omgeving, meer dan uitstekende verzorging onderweg én na de finish. Een mooi T-shirt plus een bon voor een Belgisch speciaal biertje en dat allemaal voor 10 euro! Prima organisatie, lekker gemoedelijk en zonder stress. Ik zou bijna zeggen daar kunnen wij “Hollanders”nog een voorbeeld aan nemen…. Na nog een gezellige (korte) “afterparty” neem ik afscheid van oude en nieuwe vrienden en met een goed gevoel rij ik richting Maastricht.

De aller vriendelijkste groet:
Jef van de Weerdt