Wedstrijdkalender Ultraned 2017

De wedstrijdkalender van Ultraned puilt uit van de leuke wedstrijden, van kort naar extreem lang, van weg naar trail, van grootschalig naar heel kleinschalig. Echt voor ieder wat wils.

De wedstrijdkalender van Ultraned is inmiddels alweer aardig opgevuld. In sommige weekends zijn er al meer ultralopen dan in een heel jaar in de periode midden jaren 80 toen ik met ultralopen begon. Maar er staan niet alleen ultralopen in onze kalender, ook vele honderden marathon. Je kan zoeken op datum en op land. De meeste wedstrijden in de kalender zijn in Groot-Brittannië en Duitsland gevolgd door Nederland en Frankrijk. Dan België waar een aantal nieuwe organisatoren gelukkig voor meer ultra wedstrijden zorgen, het marathon aanbod blijft wat achter. Van de Scandinavische landen staan er ook de nodige wedstrijden in de kalender, net als van de Alpenlanden, Spanje en Ierland. Een wedstrijdkalender is nooit af, is een dynamisch geheel. Jaar rond staan er zo’n 1500 wedstrijden in de kalender van Ultraned. Daarmee is de wedstrijdkalender nog verre van compleet, het is een selectie waarbij de focus op Europa ligt. Voor België, Luxemburg en Nederland is het de opzet om compleet te zijn.

Wat opvalt in de wedstrijdkalender is de toename van de lange wedstrijden. Waar in het verleden de 120 km van Texel al lang werd gevonden worden wedstrijden nu steeds langer. Er staan op dit moment zo’n 160 Europese wedstrijden van 120 km of (veel) langer in de kalender. En daar gaan er nog een paar bijkomen. In de kalender staan ook de nodige meerdaagsen, vooral in Engeland populair met 2 tot 10 dagen marathons maar ook met ultralopen. Een andere trend is dat trails steeds extremer worden, wat prima is voor de ervaren traillopers. Maar voor degenen die de trails net ontdekt hebben is het wel zo verstandig om de informatie op de website goed te bestuderen en niet af te gaan op de mooie foto’s. Het kan verstandig zijn om een kortere afstand te kiezen of om voor een andere minder technische trail te kiezen.

Het wedstrijdaanbod in de Benelux is prima op peil. Het is natuurlijk verleidelijk om naar een verre marathon of ultraloop af te reizen, maar in eigen land zijn veel interessante wedstrijden. Van weg tot trail, van kort tot lang, van grootschalig tot kleinschalig. Mondiaal gezien is de Nederlandse ultraloper het meest reislustig, loopt het meest buiten eigen land. Dat sluit een beetje aan bij de marathonlopers, waar er meer Nederlanders meedoen aan de marathons van Berlijn en New-York dan in Nederlandse marathons buiten die van Amsterdam en Rotterdam. Een reis naar een mooie buitenlandse stad combineren met een marathon of een ultratrail in de Alpen is natuurlijk een goede reden om voor het buitenland te kiezen, maar vergeet niet al die leuke wedstrijden in België en Nederland.

Het aantal marathon lopers stijgt nog steeds, maar minder snel dan het aantal ultralopers. Mondiaal zijn er zo’n 300.000 ultralopers waarbij Frankrijk en de Verenigde Staten aan kop liggen. België kent meer ultralopers dan Nederland met vorig jaar ruim 2300 tegenover de ruim 1600 in Nederland. Dit jaar zal het aantal ultralopers in België op ca. 2600 uitkomen, tegen ca. 1550 in Nederland. Mondiaal gezien ligt België zo rond plek 17, waar Nederland rond plek 25 ligt. Landen als Noorwegen en Portugal zijn Nederland gepasseerd op de lijst. Het aantal ultralopers is de laatste 5 jaar verdubbeld, vooral veroorzaakt door de steeds populairder wordende trail. De grootste groei lijkt er overigens nu wel uit te zijn. Het voordeel is dat met al die ultralopers er een prachtig wedstrijdaanbod ligt.

Vergeet vooral niet om regelmatig in de wedstrijdkalender te kijken. Zodra data voor 2017 bekend zijn worden wedstrijden toegevoegd. Wedstrijden worden soms verschoven of afgelast. Bekijk altijd de info op de website van de wedstrijdorganisatie. Bij populaire wedstrijden is er vaak een inschrijf systeem en periode en bij lange wedstrijden vaak kwalificatie normen. Bij wedstrijden in het buitenland is er vaak een medische verklaring nodig, zoals in Frankrijk. Als de website niet in het Engels is gebruik dan de vertaalfunctie met de vertaling in het Engels die doorgaans vrij goed is. Natuurlijk zijn tips over leuke wedstrijden altijd van harte welkom.

Het jaar 2016 is bijna ten einde maar er staan nog 6 (!) wedstrijden in Nederland op het programma. Waaronder de nieuwe 6 uur van Deventer, die de 6 uur van Epe vervangt. Naast die 6 uur kan je er voor kiezen om 1, 2 of 3 uur te lopen. De website is op dit moment niet bereikbaar. Informatie staat op Facebook: https://www.facebook.com/MarathonPlus/?fref=ts en je kan je inschrijven via https://inschrijven.nl/ Inschrijven kan tot en met 26 december 24.00 uur. Alleen voor de 1 uur is er dag-inschrijving.

Ik wil alle Ultraned gebruikers bij deze goede feestdagen toewensen en in 2017 een goed loopjaar.

Henri Thunnissen