De Ronde Venen Marathon: marathon over één ronde

Op 19 november wordt de eerste De Ronde Venen Marathon georganiseerd. Een landschapsmarathon in één grote ronde ontworpen door de broers Frans en Michael Woerden.

Op 19 november a.s. vindt de eerste De Ronde Venen Marathon plaats. De broers Frans en Michael Woerden ontwierpen het parkoers van deze bijzondere marathon en zijn lid van het organisatiecomité.

De gebroeders Woerden zijn beide veellopers en vonden het tijd om hun ervaring te benutten om zelf een loopevenement te organiseren. Voor Frans kon het niet anders dan dat dit een marathon zou worden. Hijzelf liep 233 maal de klassieke afstand, waarvan 141 maal onder de grens van 3 uur.

De start van deze marathon is in Abcoude, aan de A2, net ten zuiden van Amsterdam. Het parkoers gaat over één grote ronde door de acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen. Het parkoers is afwisselend met naast deze dorpen, riviertjes als de Kromme Mijdrecht en de Angstel, groene veenweiden en vaarten, maar ook een kilometerslange voormalige spoorbaan, een heuse koeientunnel en het natuurpad door de Botshol. De loper maakt kennis met deze groene oase tussen de grote steden. Steeds meer (winkeliers)verenigingen tonen zich enthousiast voor een bijzondere doorkomst in de kernen.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website http://www.derondevenenmarathon.nl en/of wordt lid van de Facebookpagina. Inschrijven kan via inschrijven.nl.

Frans en Michael Woerden

Noot redactie (Henri Thunnissen): Over de gebroeders Woerden is veel te vertellen. Het is een duo met bijzondere prestaties op hun naam.
Frans liep ook een aantal ultralopen. Hij deed 7 keer mee aan de Schipholloop, de wedstrijd over de Ringdijk om de oude Haarlemmermeer heen. Hij stond daar 2 keer op het podium. In 1994 en 1996 werd hij 3e. Zijn PR op de marathon is 2.33.54 (1992). Een overzicht van de door Frans gelopen wedstrijden van een marathon en langer staat op de website van de 100 Marathon Club Nederland: http://100marathon.org/lijsten/?usr=b0aac480e066c69223a93a86fec3b49fbdb40b91
Broer Michael heeft een scherper PR op de marathon met zijn tijd van 2.31.35 (2009), maar kiest voor zijn wedstrijden liever voor kortere wedstrijden als de halve marathon. In 2011 boekte hij zijn 500e overwinning bij de halve marathon van Katwijk. Hij was toen 36 jaar. Zijn eerste overwinning boekte hij als 19-jarige. Als je in 17 jaar 500 keer eerste bent betekent dat gemiddeld bijna 30 overwinningen per jaar! Die dag in Katwijk was hij samen met Frans met de fiets van huis gekomen, toch een afstand van 43 km heen en 43 km terug…