Uitslagen weekend 6-8 oktober

Robert Boersma wint de 6 uur van Sri Chinmoy in het Amsterdamse bos in een vanwege de weersomstandigheden halve trail-editie. Bridget Brady won de Last Woman standing bij de trappen op de Wilhelminaberg in Landgraaf. Mooie prestaties in Eindhoven.

Vrijdag 6 oktober
Bergischer Ultra 125 en 245 km
Trail met hoog autonomie gehalte met relatief veel Nederlandse deelnemers. Peter Scheutjes was de enige finisher op de 245 km. Peter heeft meer finishes in lange ultralopen op zijn naam staan. Eerder dit jaar finishte hij in de Hexenstieg 216 km, in 2016 in de Transscania 246 km en in 2015 in het Kölnpfad 171 km. Allemaal langere trails met net als de Bergischer Ultra een hoog autonomiegehalte. Francois Flisijn, Marek Vis en Maarten Schön stapten uit op officieel 175 km. Henrie Drenthel en Heini Rave finishten op de 125 km.

xxx

Zaterdag 7 oktober
Kustmarathon Zeeland
Winnaar Maciek Mareczko (POL) 2.43.48
Winnares Melanie Spruyt 3.17.10
Een Kustmarathon met pittige omstandigheden. In totaal 1428 finishers. De winnaar bij de mannen won vorige week nog de marathon van Kassel in 2.27.39 doordat de kopgroep van 5 daar verkeerd liep, een stuk van de route en miste en uit de wedstrijd werd gehaald. Hier verdiende hij de overwinning helemaal zelf. Ondanks zijn sterke marathon PR van 2.14.16 en beste seizoentijd van 2.24.55 was hij door de organisatie van de marathon en de Zeeuwse pers niet als een van de favorieten getipt. Zoals gebruikelijk eindigden er veel ultralopers hoog in het klassement, zoals Huub van Noorden op de 5e plek, Erwin Adan op de 6e plek, Michel Verhaeghe op de 8e plek en Pascal van Norden op de 9e plek. Pascal loopt volgende week het NK marathon in Amsterdam. Bij de vrouwen eindigde Leonie Ton op de 5e plek.

xxx

Sri Chinmoy 6 uur Amsterdamse bos
Winnaar Robert Boersma 73,835 km.
Afstand beste vrouw mij niet bekend. Een 6 uur over een halfverhard parcours met veel modder en plassen door de regen. Het was daarmee bijna een trail parcours. In dat opzicht een sterke prestatie van Robert Boersma.

xxx

Wilhelminaberg Trappenmarathon en Last Man Standing
13 deelnemers aan de marathon en 27 aan de Last Man Standing die over een periode van 9 uur gaat.
Winnaar marathon Marco Summermatter 5.03.12
Winnaar Last Man Standing André Weinand 62,7 km
Winnares Last Woman Standing Bridget Brady 59,4 km

xxx

6 Stunden Gezeitenlauf Otterndorf (Duitsland)
Winnaar Jörn Hesse met 77,596 km
Leo Martens liep lang op de 2e plaats maar stopte na 61,265 km in 4.16.04.

xxx

ELS 2900 Andorra
Het team van Thomas Dunkerbeck en Bjorn Verduijn werd 6e in deze extreme bergloop. Er deden 17 teams mee waarvan er 7 de finish haalden. Noem het een trail, noem het skyrunning. De opzet van deze loop is om zo snel mogelijk alle 7 hoogste toppen van Andorra te beklimmen. De route is ca. 70 km lang met 7000 hm+, maar teams mogen hun eigen route nemen zolang ze alle toppen maar beklimmen. Er deden meer Benelux teams mee met o.a. Wouter Hamelinck plus Siebrig Scheeres en Michiel Panhuysen en Anne Kirschenmann.
Michiel Panhuysen schreef voor MudSweatTrails een verslag wat duidelijk maakt hoe bijzonder én extreem deze loop is: http://www.mudsweattrails.nl/ELS_2900_RR

xxx

Zondag 8 oktober
Marathon Eindhoven
Winnaar Festus Talam 2.06.13
Winnares Eunice Jeptoo 2.26.13
De marathon van Eindhoven houdt zich als kleinere marathon knap staande. Waar de major marathons veel geld hebben moet Eindhoven het hebben van het snelle parcours en goede contacten om voor relatief lage kosten toch een sterk deelnemersveld aan de start te krijgen. Ze hebben daarbij onvoldoende geld om naast een sterk mannenveld ook goed vrouwen aan te trekken. De vrouwenwedstrijd kende 1 sterke vrouw die won in een dik PR. Bij de mannen was er lang een kopgroep van 5-6 man die langzaam uitdunde en de winst werd in een heuse eindsprint beslist. Met de tijden die gelopen werden verstevigde de marathon van Eindhoven zijn positie in het klassement van de snelste marathon steden, waar de marathon van Eindhoven op de 12e plek staat wereldwijd.
Aan de marathon van Eindhoven was het Belgisch Kampioenschap verbonden. Dennis Laerte was met een tijd van 2.16.29 de snelste Belg maar werd geen Belgisch Kampioen. Dennis was uitgevallen in de marathon van Berlijn. In overleg met de organisatie kreeg hij een startplek in Eindhoven, maar was met zijn aanmelding te laat om mee te kunnen doen aan het Belgisch Kampioenschap. Gerd Devos was wel op tijd met zijn inschrijving en werd met een tijd van 2.22.07 Belgisch Kampioen. Hanna Vandenbussche werd Belgisch Kampioene in een sterke tijd van 2.37.30. Karin van Proeyen bleef met haar 2.39.58 ook onder de 2.40 grens. Ze werden respectievelijk 3e en 5e bij de vrouwen overall.
Beste Nederlander werd Tim Kragten die een dik PR liep van 2.33.19. Een mooie prestatie van Tim.

xxx

Marathon Meerssen
Winnaar Jos Timans 2.43.05
Winnares Diana Cols 3.37.09
Opmerkelijk de 4e plek van de nu 67-jarige Jo Schoonbroodt in zijn 20e editie van deze marathon. Jo liep dit jaar 2.58.13. Zijn record in Meerssen stamt uit 2004 met 2.41.01.