SallandTrail2018 – Wat hadden we (weer) geluk met het weer!

Een verslag van de Salland Trail 2018 van organisator Bertus van Elburg.

De laatste verkenningstocht voor de SallandTrail2018 vond plaats op zondag 4 maart. Iets minder dan een week vóór de datum van de wedstrijd: zaterdag 10 maart. Met de verkenningsgroep liepen we het eerste deel van 25 km. waarbij je na ongeveer 14 km. bij de Boksloot uitkomt. We liepen over het fietspad naast de Boksloot waar op dat moment nog door tientallen mensen werd geschaatst!!

Een paar dagen daarvoor was het nog 10 graden onder nul; de paden hard bevroren, smerig koud op de open stukken waar de koude wind dwars door de massaal omgewaaide bomen gierde. Geen prettig vooruitzicht voor de SallandTrail…zou het überhaupt wel door kunnen gaan wanneer de bodem nog zo keihard bevroren is, en de door boswerkzaamheden gevormde keiharde bandensporen regelrechte aanslagen op de enkels van de deelnemers zullen plegen!?

We hadden geluk!! Vanaf die laatste zondag met genietende schaatsers op de Boksloot werd het snel warmer! Elke dag met een aantal graden tegelijk. IJs verdween als sneeuw voor de zon en … de paden waarop de deelnemers hun kilometers moesten gaan maken, ontdooiden mee. Eerst ontstond alleen een klein, verraderlijk glad bovenlaagje, maar snel zakte de vorst verder de grond in en werden de paden weer goed begaanbaar… wat een geluk! (-;

Voor zaterdag 10 maart werd de verwachting steeds beter. Begin van de week werd nog een temperatuur verwacht van rond de 6 graden en was er een hoge kans op regen. De dag voor de SallandTrail werd er een te verwachten temperatuur van rond de 14-15 graden aangegeven met kans op hier en daar een buitje.

Organisatie, vrijwilligers, EHBO’ers, MTB’ers sprongen een gat in de lucht! Zo! dat scheelt even zeg! Geen kou lijden onderweg en dik ingepakt met handschoenen aan achter de bouillonpan, maar genieten van het voorjaarsweertje. De meer ervaren trailrunners fronsten echter de wenkbrauwen…. Rond de 15 graden, en dat na een periode van trainen in de kou… dat kon nog wel eens best lastig worden! Tussen -10 en +25 zit een verschil van maar liefst 25 graden! Hoe gaat ons lichaam dat goed opvangen tijden urenlange inspanning? Bij de ‘oude rotten in het vak’ gingen dus de lange tights en thermoshirts de kast weer in, en werden de loopshirts met korte mouwtjes en de korte broeken in de sporttas gestopt. En… zij hadden gelijk; veel deelnemers waren te warm gekleed en kwamen onderweg in de problemen; een stevig aantal stapte eerder uit dan de bedoeling was. Vaak gehoord bij de finish: “Wat was het zwaar vandaag!”

Bij de 25 km. trail moesten we na de finish van de eerste groep nog ongeveer drie kwartier wachten voordat we de uitslag bekend konden maken. Er werd in twee groepen gestart met een tussenruimte van 45 minuten; vandaar. Uiteindelijk bleek dat de snelste deelnemers in de eerste groep van start waren gegaan. Opvallende deelnemer: de blinde Hyacinth Richardson die met succes de 25 km. liep, daarbij geholpen door Wynand Willemsen die positief op de oproep van de organisatie had gereageerd. Prachtig!

Uitslagen SallandTrail2018:

Dames 25 km.

Sarah-Lynn Reuver 1:55:17
Ingrid Prigge 1:58:34
Irene Kalter 2:08:20

Heren 25 km.

Johan Kats 1:39:42
Joeri Dassen 1:42:51
Nick Zwienenberg 1:43:17

Dames 50 km.

Kirsten Nooteboom 4:57:42
Anne Feenstra 5:01:55
Loes Struijcken-Eickhout 5:10:01

Heren 50 km.

Pascal Schepers 3:46:59
Henri Veldman 4:00:06
Auke Rensen 4:08:27

De 75km. SallandTrail werd voor het eerst in de 7 afleveringen beslist in een rechtstreeks duel tussen Sören Rasmussen uit Viborg-Denemarken en Mike Bongaerts uit Nijmegen. Vanaf de start was Rasmussen met de eersten vertrokken en kwam in de loop van de wedstrijd lange tijd alleen op kop te lopen. Bij de doorkomst na 50 km. had hij een ruime voorsprong opgebouwd. De begeleidende MTB’ers èn de vrijwilligers op de verzorgingsposten waren onder de indruk van de gedrevenheid en enorme focus van deze voormalig Deense marathonkampioen (2008 -2:18:32)

Blijkbaar was hij zo in zichzelf gekeerd, dat hij niet in de gaten had dat de 24 jaar jongere Mike Bongaerts heel ‘sneaky’ stukje bij beetje naderbij kwam. Pas op het laatste moment hoorde Sören dat Mike in zijn buurt kwam. Die had gedacht met een ‘erop en erover’ de Deen te kunnen verrassen. Dat plannetje lukte net niet, maar zorgde ervoor dat de aanwezigen bij de finish werden verrast door een heuse, keiharde sprint tussen beide heren! Ongeëvenaard! Wat een prachtig duel op het scherpst van de snede, en dat na 75 km. over de Sallandse Heuvels! Wat wil een organisator nog meer! Ik zal de beelden nooit meer vergeten.

Met een neuslengte voorsprong lukt het Rasmussen om nipt Mike Bongaerts achter zich te laten. Maar goed dat ik zo’n beetje bovenop de finishlijn stond, zodat ik de door Rasmussen eerlijk gewonnen strijd perfect kon waarnemen. Ik schat dat er hooguit 25 cm. verschil is geweest tussen beiden. Rasmussen in de uitslag op 1 en Bogaerts op 2; duidelijk! Dit ondanks het verschil van 3 seconden over de 75 km. in het voordeel van Bongaerts. Hij dus nèt de snelste over de hele afstand, Rasmussen als eerste over de finish en winnaar van de 75km. SallandTrail2018. Prachtige sport!

Als derde kwam de van oorsprong Zweedse trailloper Tobias Lundgren over de finish. Met een voorsprong van 17 minuten waren de nummers 1 en 2 duidelijk de sterkste deelnemers vandaag.

Bij de dames waren de verschillen nog groter. Het verschil tussen de als eerste over de finish komende Bertine de Vries uit Gasselte en de als tweede eindigende Sameena van der Meiden uit Arnhem was maar liefst 39 minuten! Zij bleef op haar beurt nummer drie Sylvia Verhoeven uit Etten-Leur ook 39 minuten voor. Enorme verschillen dus bij de ultraloopsters.

Dames 75 km.

Bertine de Vries 6:51:48
Sameena van der Meiden 7:30:53
Sylvia Verhoeven 8:09:14

Heren 75 km.

Sören Rasmussen 6:13:57
Mike Bongaerts 6:13:54 (snelste tijd!)
Tobias Lundgren 6:30:33

Bertus van Elburg