Wereldkampioenschap 100 km Sveti Martin

Mooie prestaties bij het WK 100 km in Kroatië. Een 10e plek voor Leonie Ton, een 11e plek voor Wouter Decock en top-10 noteringen voor de Belgische en Nederlandse mannenteams.

Het WK 100 km werd dit jaar in Sveti Martin georganiseerd. De start-finishlocatie was ideaal gelegen direct bij de accommodatie. Het parcours was minder ideaal wat vooraf duidelijk was uit de informatie. Na een aanvangsronde van 2,5 km volgden 13 heen en weer stukken van 7,5 km. In dat heen en weer stuk zaten 2 pittige klimmetjes en was het eigenlijk nergens echt vlak. In totaal waren er op 100 km ruim 900 hoogtemeters+, waar de meeste kampioenschappen de laatste jaren op een vlak parcours werden gelopen. Het weer was bij de start om 7 uur nog goed, maar later werd het behoorlijk warm waar een aantal deelnemers het moeilijk mee kregen. Het deelnemersveld was sterk. Nog steeds geen Russische lopers en loopsters maar wel Zuid-Afrika dat met zowel een mannen- als vrouwenteam meedeed.

In de vrouwen wedstrijd was het de Tsjechische Radka Churunova die de leiding nam met kort daarachter Nikolina Sustic en Nele Alder-Baerens. Churunova had de snelste tijd van het jaar staan maar viel in het verloop van de wedstrijd terug en gaf later op. Het werd daarmee een strijd tussen Sustic en Alder-Baerens. Het was Nikolina Sustic die won in een tijd van 7.20.34 voor Nele Alder-Baerens. Sustic prolongeerde daarmee haar Wereldtitel van Los Alcazares. Het was de Japanse Mai Fujisawa die in een goed opgebouwde race derde werd in 7.39.07. Leonie Ton had wat moois in gedachten en liep lang rond de 5e plaats. Toen het in het tweede deel erg warm werd liepen haar rondentijden op en verloor ze een aantal plaatsen. Ze finishte op een 10e plek in een tijd 7.54.55, een verbetering van het Nederlands Record wat al op haar naam stond. Een knappe prestatie van Leonie Ton. Silvia Verhoeven liep binnen haar mogelijkheden op dit zware parcours naar een tijd van 9.46.00.

In de mannen wedstrijd waren het de Engelsman Lee Grantham en de Amerikaan Geoff Burns die het initiatief namen. Verder in de wedstrijd viel Grantham uit en Burns terug. De Zuid-Afrikaan Mongbusa Mthembu nam de leiding over met achter hem een peletonnetje Japanse lopers. Op 85 km ging het tempo duidelijk omlaag. De Zuid-Afrikanen zijn de Comrades marathon gewend en die extra 11-13 km blijkt vaak een probleem. Hideaki Yamuichi passeerde Mthembu en werd net als in Los Alcazares Wereldkampioen in een tijd van 6.28.05. Zijn landgenoot Takehiko Gyoba werd 2e in 6.32.51 voor Mongbusa Mthembu in 6.33.47. Wouter Decock miste net de top-10 met zijn elfde plek, maar was content met zijn klassering en tijd van 6.49.39. David Liviau liep op dit parcours een knappe tijd van 7.04.41 waarmee hij 21e werd. Pascal van Norden liep lang ongeveer samen op met David maar moest op het eind van de race wat terrein prijs geven. Hij werd 28e met een tijd van 7.11.35. Hij werd 3e bij het WK van de WMA in de categorie M45. Jan Albert Lantink kende wegens omstandigheden geen ideale voorbereiding. Zijn doel was naast een goede tijd lopen ook het verbreken van het Wereldrecord M60. Hij slaagde daar ruim in met zijn tijd van 7.29.35. Hij bleef daarmee Wouter de Vries net voor die met een wild-card mee was naar het WK. Wouter de Vries maakte de wild-card meer dan waar met een knappe race in een tijd van 7.32.47. Werner Roels had het op het einde zwaar maar ging op karakter door om de Belgische ploeg aan een goed teamresultaat te helpen. Hij finishte in een tijd van 7.54.55. Rombout Breedveld en Leo Smets vielen uit.

Bij de mannenteams was het Japan die eerste werd voor Zuid-Afrika en Duitsland. België werd 7e en Nederland 9e. Mooie teamprestaties van België en Nederland. Voor Nederland de beste teamprestatie sinds jaren. Bij de vrouwenteams won Japan voor Zuid-Afrika en thuisland Kroatië.

Link naar de uitslagen: http://live.cro100.run/Default.aspx

Het is nog onduidelijk of er in 2019 een Europees Kampioenschap wordt georganiseerd. Wat wel al bekend is, is dat het Wereld Kampioenschap van 2020 op 12 september bij de RUN Winschoten wordt georganiseerd. Het 8e WK 100 km wat in Nederland wordt georganiseerd.

Henri Thunnissen