Categorieën
nieuws

Op de valreep: wie gaat Ultraned redden?

De generositeit van Tom Hendriks nadert het einde. Over niet al te lange tijd stapt onze provider uit de IT en is Ultraned.org vogelvrij. Tom geeft aan hoe de site in elkaar steekt. Wie biedt zich aan om dat om te bouwen?

Het jaareinde nadert en zo ook verstrijkt de tijd om nog wat “open eindjes” te fixen.
Degenen die wel eens aan de linkerzijde door de jaren hebben gebladerd hebben gemerkt dat de historie van Ultraned teruggaat tot maart 1999. Jawel, al bijna 20 jaar langeafstandsverleden! In December 1999, vóór de Zes uur van Epe, zat ik met Oskar van Rijswijk, Ton Smeets, Martien Baars en Allard Smidt om de tafel om te zien hoe ik hen kon helpen de dat jaar gelanceerde website Ultraned.org te versterken. Het was niet zo’n heel vruchtbaar gesprek daar een website in die tijd toch wel een problematisch ding was. Zo ook Ultraned, waar de artikelen als webpagina in html door Allard werden gemaakt maar verder de kennis ontbrak om het geheel in goede banen te leiden.

Begin 2000 is besloten dat deze werkwijze onmogelijk te continueren was en heb ik aangeboden iets te verzinnen om het de redacteuren makkelijker te maken. Voor wie wel eens iets met websites heeft gedaan, WordPress, Joomlaa of Drupal moesten nog uitgevonden worden en kopen van iets waar je tekst en foto’s in kon ploppen was onbetaalbaar en foeilelijk. Dus is besloten zelf een zogenaamd CMS (content management systeem) te maken. Dat werd april 2000 {b}Ultraned 2.0{eb}, dat nu dus bijna 19 jaar dienst doet zonder noemenswaardige aanpassing. Huh? Een 19 jaar oude webpagina? Yep, dat lees je goed. Er zullen ongetwijfeld veel meer sites rondwaren uit die tijd maar Ultraned behoord wel tot de uitzondering der uitzonderingen.

In al die jaren is Ultraned gehost op een eigen server. Eerst een fysieke machine en later virtueel in een datacenter. De redactie heeft wat wisselingen gekend, mede door het feit dat de lezers soms wat veeleisend zijn als het HUN verhaaltje betreft of een verkeerd gespelde naam, maar verder geen enkel besef hebben dat er mensen zijn die een hoop vrije tijd investeren om het geheel mogelijk te maken. Ik moet eerlijk bekennen ook wel eens een irritatie momentje te hebben gehad als er gemaild werd dat Ultraned traag was of er geen artikelen geplaatst konden worden, wat wil je ook voor noppes, nada, niente… De weinigen die zich dat de afgelopen jaren realiseerden zijn Martien Baars en Gert Mertens die ook hetzij door een financiële bijdrage van De Zestig van Texel hetzij door gewoon aandacht en waardering Ultraned hebben ondersteund. En natuurlijk verdient Henri Thunnissen speciale aandacht door zijn niet te stoppen inzet voor de inhoud van de site.

Tja, en nu… Wat mij betreft gaat het hier stoppen, ik ga tussen nu en pak m beet een jaar stoppen met de IT in de huidige vorm. Ultraned kan dus nog wel even doordraaien maar dient wel op korte termijn een andere basis te krijgen en eigenlijk ook eens een nieuw jasje. Voordat een leger lezers staat te trappelen om hier wat in te betekenen, Ultraned is geschreven in PHP met een paar uitstapjes naar ASP. De databases zijn gewoon MS Access met ODBC koppeling. Zo, nu is 99,99% van de lezers de weg kwijt en dat is niet zo gek want het is IT technisch vreselijk oud. PHP niet maar de meesten weten niet eens dat dat de basis is van hun webpagina’s.

Dus voor de enkeling die het nog snapt, om Ultraned te continueren in de huidige vorm is een hostinglocatie nodig die vrij programmeerbaar is. Een windows server met IIS, ODBC, PHP, ASP, CGI… momenteel zo’n 4Gb geheugen, 4 x 2.6Ghz Cores en 100GB opslag en fatsoenlijke bandbreedte. Het is mogelijk de database om te zetten naar MySQL, MariaDB of what so ever, maar dan dient de code onderhanden genomen te worden en alle ODBC eruit gesloopt. Het mooiste is om de content over te zetten naar een WordPress achtige omgeving zodat de redactie ook grafisch veel meer kan. Maar ja dat wordt natuurlijk een hele operatie.

{b}Tom Hendriks{eb}, Hoofddorp

Oproep van de redactie:
{b}Wie biedt zich aan om Ultraned een nieuw gezicht te geven?{eb}

De door Tom Hendriks hierboven geschetste structuur van het oude Ultraned is hopelijk een uitdaging voor een vrijwilliger die dit ‘instituut’ wil ombouwen tot een moderne, vriendelijke en robuuste website waarbij foto’s makkelijk te plaatsen zijn. Daarbij zou het ideaal zijn als de oude inhoud ‘gewoon’ toegankelijk blijft.

De huidige, actieve redacteuren (Henri & Martien & Gert) zijn bereid om tijd te blijven steken in het redigeren van aangeleverde kopij plus de verzorging van de (Benelux-) kalender en eigen artikelen. Maar het is wel nodig om de redactie uit te breiden met nieuwe Nederlandse en Belgische redacteuren, wil de levensvatbaarheid van Ultraned gewaarborgd blijven. Bij achtergrondgesprekken hebben de afgelopen tijd al een paar personen aangegeven te willen helpen bij het redactiewerk. De uitslagenkant van Ultraned kan vervallen want de DUV verwerkt op een uitmuntende wijze alle uitslagen die ze te pakken krijgen. Wel lijkt het wenselijk om een forum te creëren, waarbij de te plaatsen berichten door een moderator worden beheerd. De site Ultraplatform.nl zou kunnen fuseren met Ultraned.org en ook de berichten over de Belgische selecties voor de internationale kampioenschappen zouden op de nieuwe site een plaats kunnen krijgen.

Wat velen zich nooit gerealiseerd hebben, is dat ‘we’ altijd op een koopje van Ultraned.org hebben kunnen genieten. Niet alleen deed Tom indertijd al het programmeerwerk gratis maar ook de kosten van de server (en van de domeinnaam) werden door zijn bedrijf Omega Technologies opgebracht. Waarbij hij dat in die beginjaren verdedigde door er op te wijzen dat hij ‘Ultraned als demo gebruikt om klanten te laten zien wat allemaal mogelijk is’. Ook toen Tom later compagnon werd van A10Tech hebben we nooit een klaagzang van hem gehad dat (bijna) niemand zich afvraagt wie het onderhoud betaalt. In vertrouwen noemde Tom de kosten heel overzichtelijk en te overkomen (“het zit verborgen in de grote hoop”) maar de redactie voelde zich wel eens opgelaten over zoveel vrijgevigheid.

Kortom, Ultraned is eigenlijk op zoek naar een of twee personen ‘Tom Hendriks 2.0’ die met een open oog (zonder euro-tekens op het netvlies) de techniek achter Ultraned willen moderniseren. Liefhebbers die in samenspraak met Tom en met de redactie gaan kijken wat technisch mogelijk is. Dat er aan de toekomst van Ultraned 3.0 een ander financieel plaatje hangt, is na bovenstaande duidelijk. Dus er zijn te zijner tijd sponsors nodig en/of een actie voor crowdfunding door de ultralopers. Maar op dit moment gaat het eerst om de technische ombouw van het huidige UN. Aanbiedingen kunnen naar ondergetekende !

{b}Martien Baars{eb} (Ultraned-redacteur sinds de start maart 1999)
(martien.baars <> gmail.com)

PS Een korte terugblik op het begin van Ultraned: https://www.ultraned.org/n_item/f180.php Daar wordt duidelijk dat Oskar van Rijswijk de grote aanjager van Ultraned was en Tom Hendriks het gezicht (en de achtergrond) gaf aan Ultraned, wat nu bijna twintig jaar gefunctioneerd heeft. NB Oskar van Rijswijk en Toos Koevoets wonen tegenwoordig permanent in Duitsland: https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/aus-den-niederlanden-nach-schmallenberg-id213603635.html