Trail des Cretes du Chablais

Hans Lems: “Steeds meer trails worden zo populair dat je bijna niet meer binnenkomt. Bijvoorbeeld de Zugspitze Ultra, die dit jaar zeer snel vol zat. Ook het inschrijfgeld rijst hier en daar de pan uit.”

Steeds meer trails worden zo populair dat je bijna niet meer binnenkomt. Bijvoorbeeld de Zugspitze Ultra, die dit jaar zeer snel vol zat. Ook het inschrijfgeld rijst hier en daar de pan uit. Ik moest dus een alternatief zoeken en die vond ik in de Trail des Cretes du Chablais in Vacheresse net onder het meer van Geneve. Er waren diverse afstanden en ik wilde mij wagen aan de 86km met 6.800 HM.

Na een behoorlijk lange trip door Duitsland en Zwitserland omhoog geklauterd met de camper van Evian naar Vacheresse. Ik verwachtte een oud Frans boerendorp met 2 huizen en een verdwaald kerkje. Niets van dit alles. Het hele dorp zag er zeer modern uit, met in de kern een typisch Frans stadhuis en een moderne basisschool. Onder deze school bevond zich een grote feestzaal vanwaar de loop werd gecoördineerd.

Ik kon mijn camper kwijt op een free parking achter de kerk. Een prima plek, die wat later ook door andere trailcamperaars ontdekt werd. Tijdens het ophalen van de nummers werd ons medegedeeld dat de langste afstand gecanceld was ivb met naderend noodweer. Wij moesten dus samen met de 53 km starten en wel om 4.00 ‘s morgens. Daar was niet iedereen blij mee. De 53 trailers moesten opeens veel vroeger starten en veel 86 trailers waren niet voor deze afstand gekomen. Helaas, de Fransen waren niet te vermurwen.

En dan de trail. Les Cretes betekent dat je over de hoogste graten van de in de buurt gelegen bergen loopt. En dat deden we ook. We werden getrakteerd op zeer pittige beklimmingen en afdalingen boven het schitterende Lac Leman. Natuurlijk met vaak de mooiste vergezichten. We moesten diverse (sneeuw)passages overbruggen die voor ons waren gezekerd met touwen en/ of kettingen. Ik kan je vertellen dat dit voor iedere trailer niet even soepeltjes verliep.

De verzorging was nagenoeg perfect en de vrijwilligers van de organisatie waren zeer vriendelijk. Na iets meer dan 11 uur, (winnaar iets meer dan 6 uur), kwam ik over de finish. Ik voelde mij nog goed en baalde een beetje van het inkorten van de afstand. Maar na een vriendelijke lach van de dame bij de finishlocatie die ons trakteerde op een finishershirt (intussen shirt nummer 2, want bij de nummeruitgave hadden we reeds een prachtige polo ontvangen) en een bord pasta met een biertje, liep ik toch goedgemutst terug naar de camper.

De hele trail is een geweldige aanrader. Een zeer gevarieerd parcours in een fantastische omgeving en perfect georganiseerd.

En het noodweer…..dat viel eigenlijk reuze mee. Dan maar volgend jaar een poging wagen op de 86 km. (bij leven en welzijn natuurlijk).

See you bij de GGUT!

Groet,
Hans Lems