Laatste editie Berg en Dal 12-10-2019

Op 12 oktober wordt de instaptrail Berg en Dal voor de laatste keer georganiseerd met afstanden van 60 km en een marathon. Berg en Dal wordt georganiseerd door wandelvereniging SV de LAT. Marathon- en Ultralopers zijn via Willem Mütze welkom.

In 2004 was er een primeur in Nederland: SV de LAT liet bij haar wandeltocht van 60 km het Rondje Amsterdam ultralopers toe. Hardlopers en wandelaars waren in België al jaren lang een gekende combinatie, maar nog niet in Nederland. In 2007 vierde Willem Mütze zijn 50e verjaardag met een zogenoemde 4-jaargetijdenloop. Het Rondje Amsterdam maakte onderdeel uit van de 4-jaargetijdenloop. De andere 3 lopen waren Berg en Dal, Castricum en Limburgs Zwaarste.

Limburgs Zwaarste werd door Willem zelf georganiseerd, maar Berg en Dal en Castricum waren wandeltochten van SV de LAT. De ultralopers die via Willem Mütze meededen waren een welkome aanvulling op het deelnemersveld en zorgde ervoor dat de inschrijfkosten laag konden blijven ondanks de steeds stijgende organisatiekosten. Met verschillende starttijden bleken de wandelaars en hardlopers geen last van elkaar te hebben. Een ideale combi dus. Een combinatie die te danken was aan de goede contacten van Willem Mütze in de wandelwereld en wandelvereniging SV de LAT die niet in hokjes dacht.

SV de LAT is een kleine wandelvereniging. Met de weinige actieve leden die de vereniging heeft en de vergrijzing werd het steeds moeilijker om het wandelprogramma in stand te houden. De laatste editie van het Rondje Amsterdam was in 2015, een warme editie gewonnen door Rinus van der Wal. Dit jaar werd besloten dat de wandeltochten bij Castricum en Berg en Dal voor het laatst worden georganiseerd. De tocht door de duinen en over het strand vanaf Castricum is al gelopen. Door concurrentie viel de deelname aan die tocht wat tegen. De herfsttocht in de mooie omgeving rond Berg en Dal staat voor zaterdag 12 oktober voor het laatst op het programma.

Bij de loop van Berg en Dal kan gekozen worden voor een marathon of een ultraloop over 60 km. De loop over 60 km kent ca. 1000 hoogtemeters+. Met de nodige gedeelten over asfalt en beter beloopbare paden is dit geen hardcore trail, maar juist een ideale loop voor lopers-loopsters die kennis willen maken met het traillopen. De bewegwijzering is uitstekend, de verzorging heel uitgebreid en de inschrijfprijs van 15,50 euro bij voorinschrijving ronduit laag. Dit is geen commerciële trail! Dag-inschrijving is mogelijk voor 20 euro. Voor meer informatie en inschrijving zie de website: http://www.funrunner-heerlen.nl/pagina5.html

Dus wil je nog een keer meedoen aan deze leuke loop, pak je kans dan op zaterdag 12 oktober.

Henri Thunnissen