Categorieën
verslagen

Van hittegolf naar hoosbuien: de laatste week van de Holland Ultra Tour

De blogs van Wilma Dierx vanaf 28 juli op een rij, inclusief het eindklassement na 14 dagen.

Bron: https://hollandultratour.wordpress.com/news/
(NB door vakantie van de UN-redacteuren in het buitenland – met slechte wifi – is de publicatie van de laatste week van de HUT nu pas mogelijk)

{b}28 en 29 juli: Groningen-Lauwersoog-Loënga{eb}
We zijn bijna bij de Afsluitdijk, nog een halve loopdag te gaan. Zondag liepen de lopers van Groningen naar Lauwersoog waar ze getrakteerd werden op een etentje in een restaurant. Normaliter is zoiets een uitje, maar ultralopers willen het liefst hun eten op de plek van de finish krijgen, bij hun slaapplaats, in de open lucht, zonder te hoeven wachten tot een bediende de bestelling komt opnemen. Met groot gejuich werd onze vaste kok, die gister een vrije dag had, dan ook ontvangen vanavond. Helaas is Henrik, onze loper uit Denemarken, gestopt. Hij had een blessure onderaan zijn been waardoor hardlopen niet meer lukte en wandelen was voor hem geen optie. Morgen gaan we naar Kornwerderzand, daar stappen de lopers op de bus of in de auto waarna ze vanaf Den Oever hun weg vervolgen naar camping t Loze Vissertje in Van Ewijcksluis. Nog 5 dagen te gaan en nog 11 lopers in de race voor het eindklassement.

{b}30 juli: Loënga – van Ewijcksluis{eb}
Vandaag was de etappe anders dan anders. Het zat ‘m niet in de afstand maar meer in het feit dat de etappe was opgeknipt in twee delen. Noodgedwongen eigenlijk omdat de Afsluitdijk tijdelijk is gesloten voor fietsers en lopers in verband met de versterkings-werkzaamheden. Een voor sommigen plezierig intermezzo, maar voor andere juist een vervelende onderbreking van het ritme. De organisatie had het namelijk opgevangen door het inschakelen van enkele auto’s en de shuttlebus die af en aan gaat over de imposante dijk die de Waddenzee scheidt van het IJsselmeer. Na de gemotoriseerde oversteek moest er dan nog een klein stukje worden gelopen van ongeveer dertien kilometer. De start was in de buurt van Sneek waar de nacht op camping Pasveer vooral werd gekenmerkt door muggen – heel veel muggen. Om zes uur in de morgen de eerste groep en om zeven uur de tweede groep, waarbij de tweede groep dit keer kleiner was door het jammerlijk vertrek van de Deen Henrik. Hij moest gisteren opgeven met een hele nare blessure aan zijn been. Terwijl wij dit schrijven is hij nog onderweg naar huis, of reeds thuis. We zullen zijn humor, observaties en filosofische gedachten missen en hopen hem in de toekomst toch weer eens te zien. Goed nieuws van de dag: geen uitvallers. Morgen kunnen we voor een keer onze tent laten staan, omdat we een dagje op en neer gaan naar Texel.

{b}31 juli: Van Ewijcksluis – Texel – Van Ewijcksluis{eb}
Vandaag was de etappe net als gisteren wederom anders. Een etappe in drie delen eigenlijk. Het eerste deel ging geneutraliseerd vanaf de camping naar de pont richting een Mekka van het Nederlandse ultralopen: Texel. Dertien kilometer voor dat eerste deel en daarna een kleine ronde Texel van ongeveer 33 kilometer, en daarna weer dezelfde weg terug naar de camping. De terugweg was overigens onderdeel van het klassement, waardoor de etappe min of meer 46 plus 13 kilometer behelsde. Na een gezellige gezamenlijke dribbel naar de boot, sloeg het weer op Texel vrij snel om. Van een mooie woensdagmorgen naar een helse woensdagmiddag, inclusief meerdere wolkbreuken en onweersklappen. Al snel lag het veld ver uit elkaar waardoor veel lopers hun eigen strijd tegen de elementen streden. Wegen leken in rivieren te veranderen en bospaden werden ware moerassen. We werden echter niet alleen getrakteerd op een straf van Pluvius, want we kregen wel een prachtig stuk van dit mooie eiland te zien. Onder andere de paden rond de Hoge Berg waren erg indrukwekkend, evenals het stuk strand dat was opgenomen.

Iedereen kwam binnen en na het nodige rekenwerk vanwege de afvaarttijden van de TESO pont zijn er nauwelijks verschuivingen geweest. Wel blijkt Bram een plekje te zijn gestegen in het klassement. En Nitish is ook een plaats gestegen. En dan was er ook nog de Jos die ons vandaag nog maar eens leerde dat als je iets echt graag wilt, namelijk finishen in Amsterdam, dat je dan tijd nog moeite dient te besparen. Een luid applaus was er voor hem toen hij arriveerde terwijl de meeste lopers net de maaltijd achter de kiezen hadden. Chapeau voor Jos! Morgen gaan we definitief naar het zuiden. Nog drie etappes naar Amsterdam en de meteorologen voorspellen weer regen. Maar dat kan vandaag nooit overtreffen!

{b}1 augustus: Van Ewijcksluis – Berkhout{eb}
En dan was er natuurlijk ook weer regen vandaag. Donderdag 1 augustus ging de boeken in als een wisselvallige dag. En met de wisselvalligheid van het weer veranderde ook de state-of-mind van de lopers. De regen deed bepaald geen goed goed voor de meesten, maar gelukkig was er in de middag dan ook nog even de zon. Tegen de wind in door de Kop van Noord-Holland richting Berkhout, en we konden Amsterdam al een beetje ruiken. Jean-Louis pakte zijn etappe weer mee, maar pakte te weinig tijd terug op Alex om in het klassement echt serieus dichterbij te komen. Opvallend was dat vandaag alle starters de finish hebben gehaald en dat iedereen op tijd thuis was. Morgen met een paar bootjes richting Santpoort. En het beloofd wederom wisselvallig weer te worden. Nu snel naar bed. Dat is gelukkig droog.

{b}3 augustus: Santpoort Noord – Amsterdam{eb}, met finish in het Olympisch Stadion. De Holland Ultra Tour 2019 is een feit. De laatste etappe zorgde nog voor een ontknoping bij de mannen. Jean Louis uit Frankrijk had een achterstand van 13 minuten op Alex uit de USA. Doordat Alex zich in Haarlem verliep, wist Jean Louis ruim 13 minuten eerder te finishen in het Olympisch Stadion waarmee hij de overwinning pakte. Ervaren etappeloopster Jannet Lange liet zich niet van de troon stoten, zij werd de winnaar bij de vrouwen. Tijdens de ceremonie vloeiden vele complimenten, onze voorbereiding bleek vruchten afgeworpen te hebben. Dit kon natuurlijk niet zonder alle vrijwilligers die ons en de lopers tijdens de uitvoering ondersteunden. Grote dank aan hen ! We blikken tevreden terug en hopen dat iedereen nog lang zal nagenieten. Dat kan sowieso tijdens het drinken van een kop koffie of thee uit de enige echte HUT mok of door het aanschouwen van de houten klomp die voorzien is van de naam van de loper naam en het logo. Van Holland Ultra Tour naar Heerlijk Uitgebreid Terugblikken.

{b}Wilma Dierx{eb}
(wdierx <> hotmail.com)

PS Zie ook het uitgebreide dagboek dat Jannet Lange bijhield: https://jannetlooptlang.blogspot.com/2019/07/21-7-tm-3-8-2019-holland-ultra-tour-hut.html

{b}Eindklassement Holland Ultra Tour 2019, met de totaaltijd over 14 etappes (877 km){eb}

1 Jean-Louis Vidal (Frankrijk) 95:22
2 Alex Swenson (USA) 95:29
3 Nitish Zuidema (NL) 102:04
4 Roldano Marzorati (Italië) 108:09
5 Jannet Lange (NL) 118:44
6 Cornelia Rohwedder (Duitsland) 127:14
7 Hiroko Okiyama (Japan) 128:54
8 Peter Spirk (NL) 134:11
9 Bram van der Bijl (NL) 136:14
10 Jos Stuyt (NL) 141:57
11 Eija Krok (Finland) 148:05