{b}Een heel klein stukje historie{eb}
Komende vrijdagmorgen 27 september om 7 uur Griekse tijd gaat de Spartathlon van start. Met editie nummer 37 exclusief de 1e editie van 1982, een ware klassieker. Het verhaal van de Spartathlon is gebaseerd op een verhaal van de Griekse historicus Herodotus. Dat draait om de boodschapper Pheidippides die in 490 voor Christus vanuit Athene naar Sparta liep om daar de hulp van de Spartanen te vragen omdat Athene bedreigd werd door de Perzen. De Spartanen konden niet komen en Pheidippides liep terug naar Athene om het slechte nieuws te brengen.
{b}Spartathlon 2019{eb}
De deelnemers aan de Spartathlon hoeven slechts de helft van de route te lopen en hebben het geluk dat het overgrote deel van de route inmiddels geasfalteerd is. Daarbij staan er langs de route 75 verzorgingsposten en bestaat er de mogelijkheid om je op een 17-tal punten te laten bevoorraden door de eigen crew. Een makkie dus in vergelijking met wat Pheidippides presteerde? De praktijk wijst helaas anders uit. Ondanks een selectie van de deelnemers middels kwalificatie-eisen blijkt elk jaar toch een aanzienlijk deel van de deelnemers de finish niet te halen. Vorig jaar waren de omstandigheden in het begin goed, maar later kwamen er heuse stortbuien en een orkaan-achtige wind. Dit jaar wordt het weer klassiek Spartathlon weer met overdag een temperatuur van net geen 30 graden. In de nacht is het met een temperatuur van rond de 15 graden wat aangenamer. Vooral de langzamere deelnemers die dicht voor de limiet van 36 uur finishen kunnen het daarmee zwaar krijgen, want die lopen zowel vrijdag als zaterdag de hele dag in de hitte.
{b}Favorieten bij de vrouwen{eb}
Vier weken na de Spartathlon wordt het Wereldkampioenschap 24 uur georganiseerd. De periode tussen de Spartathlon en het WK 24 uur is te kort voor een goed herstel, waardoor lopers-loopsters de keuze moeten maken tussen een van beide wedstrijden. De meesten kiezen voor een deelname aan het WK 24 uur waardoor het deelnemersveld iets minder sterk is dan in een aantal voorgaande edities. Bij de vrouwen kiezen Radka Churanova (CZE), Stine Rex (DEN), Milena Grabska-Grzegorczyk (POL) en Teija Honkonen (FIN) voor de Spartathlon. Radka Churanova liep vorig jaar een tijd van 7.22 op de 100 km en kwam dit jaar tot een afstand van 251 km op de 24 uur waarmee ze de ranglijst van 2019 op de 24 uur aanvoert. Stine Rex werd vorig jaar 2e bij het EK 24 uur met 241 km en won dit jaar de Ultrabalaton. Milena Grabska-Grzegorczyk liep vorig jaar 221 km op de 24 uur en dit jaar 346 km op de 48 uur. Teija Honkonen werd vorig jaar 3e bij de Spartathlon en liep dit jaar een afstand van 219 km op de 24 uur. Een afstand die ook gelopen werd door onze eigen Leonie Ton. Voor haar een eenmalige deelname aan een 24 uur, of ze moet zich nog bedenken. Leonie liep vorig jaar de 100 km 2 keer binnen de 8 uur en won de Elfsteden Ultraloop. Ook aanwezig is de Griekse Georgia Manta die vorig jaar 4e werd bij de Spartathlon. Maar de vrouw met de beste papieren voor een overwinning is de Hongaarse Zsuzsanna Maraz. In 2016 werd ze 3e in de Spartathlon, in 2017 2e en vorig jaar won ze. De Amerikaanse Brenda Guajardo staat weer op de startlijst. Een vrouw met een indrukwekkende loop-cv met (overall) overwinningen in de dubbele Spartathlon, Nove Colli Running en Badwater. In de Spartathlon is het haar nog nooit gelukt om zo goed te lopen. Uit China doet Yihua (Fanny) Wu mee die dit jaar de 24 uur in Taipei won met een afstand van 217 km. In de jaren daarvoor liep zij veel lange trails waaronder de UTMB en Tor des Geants. Het ultralopen is sterk in opkomst in China.
{b}Favorieten bij de mannen{eb}
Bij de mannen is de deelname van de Amerikaan Zach Bitter een verrassing. Bitter verbeterde een paar weken geleden het 100 mijl record naar een tijd van 11.19.13. Dat betrof een indoor wedstrijd, maar Bitter heeft ook goede prestaties op de 100 km weg (6.52) en trails als de Western State staan. De Tsjech Radek Brunner stond al 3 keer op het podium bij de Spartathlon. In 2016 werd hij 3e en in 2017 en 2018 werd hij 2e. Radek heeft een goede 24 uur (253 km) en 100 km (7.35). Ook de nummers 3 en 4 van de Spartathlon van 2018 zijn er bij. De Portugees Joao Oliviera is een oude bekende, hij won de Spartathlon al eens in 2013 en liep dit jaar een goede Ultra Milano San Remo. De Hongaar Bodis Tamas won dit jaar de Ultrabalaton. Zeer verrassend is de deelname van de Japanner Tatsuya Itagaki die al vele jaren tot de top van de 100 km lopers hoort. In 2017 kwam hij tot een tijd van 6.14 en dit jaar liep 6.25. Het wordt interessant hoe deze snelle loper op het 246 km lange parcours van de Spartathlon uit de voeten kan. Een relatief onbekende loper is de Bulgaar Vladimir Stavrev, maar gezien de 253 km die hij dit jaar op de 24 uur liep is dit een loper om rekening mee te houden. Dat geldt ook voor lopers als de Belgen Joris Beaumon en Werner Roels, de Japanner Tetsuo Kiso, de Tsjech Petr Valek en de Rus Ivan Zaborskii. Joris Beaumon won vorig jaar de RUN Winschoten en wist zijn PR bij het BK 100 km aan te scherpen tot een tijd van 6.58. Werner Roels liep de afgelopen jaren goede uitslagen op de 100 km, 120 van Texel en de Elfsteden Ultraloop. Tetsuo Kiso werd in 2012 2e in de Spartathlon en liep dit jaar een goede Badwater waar hij 3e bij de mannen werd. Petr Valek liep vorig jaar een afstand van 234 km op de 24 uur en werd dit jaar 2e in Ultra Milano San Remo. Ivan Zaborskii werd vorig jaar knap 6e in de Spartathlon. Bijzonder is de deelname van oud-winnaar Valmir Nunes. Deze Braziliaan was vroeger een van de meest complete ultralopers met overwinningen in de Badwater en Spartathlon en PR’s van 6.18 op de 100 km en 273 km op de 24 uur. Met zijn huidige vorm gaat hij niet meedoen voor de prijzen, maar dat hij meedoet is goed voor de wedstrijd. Update: Op de FB pagina van Valmir Nunes stond vandaag dat hij niet start. Zijn training liep goed, maar hij kreeg een ontsteking in de knie. Daardoor miste hij belangrijke trainingskilometers. Hij gaat voor de editie van 2020.
{b}Charme van de Spartathlon{eb}
Nieuw dit jaar is dat de regels aangescherpt worden. Alle lopers moeten verplicht een hoofdlamp met reservebatterijen hebben plus reflectie aan de schoenen. Dit alles natuurlijk met het oog op de veiligheid. De wedstrijd is gewoon op de openbare weg, waar het op sommige delen behoorlijk druk kan zijn met voortrazend (vracht-)verkeer. Laatst vroeg iemand mij wat er nu zo bijzonder is aan de Spartathlon. Dat is best moeilijk uit te leggen. Toch is daar wel wat over te zeggen. De route is niet de meest ideale over die deels drukke wegen, maar vaak wel erg mooi. De deelnemers worden per land in hotels ondergebracht voorafgaand en na de wedstrijd. Dat geeft hetzelfde effect als bij een WK met ploegen. Er is veel saamhorigheid onder de deelnemers en respect voor elkaar ongeacht het niveau. Voor een deel van de deelnemers is de Spartathlon een echte wedstrijd, voor de meesten een uitdaging die overwonnen moet worden. Wat ikzelf intrigerend vind is dat deelnemers met een heel verschillende achtergrond kans hebben op de overwinning. Een goede 24 uur, goede resultaten in lange landschapslopen en trails, een goede 100 km of een combinatie van die onderdelen.
{b}Volgen van Spartathlon 2019{eb}
Op de website van de Spartathlon worden er gedurende de wedstrijd foto’s genomen en er is een live video streaming aangekondigd met commentaar. http://www.spartathlon.gr/en Op Ultraned gaan we de wedstrijd dit jaar weer volgen, de toppers plus de Belgische en Nederlandse deelnemers. Naast Joris Beaumon, Werner Roels en Leonie Ton zijn dat de Belgen Nadia Benaerens, Kristof de Block, David Van Den Bossche, Luc Dejaeger-Braet, Chris Dhooge en Jan Spitael, de Nederlanders Wilma Dierx, Frank van der Gulik, Albert Heikens, Endy Kasanardjo, Edward de Leng, Marinus Riemens, Arie van der Steen en Wouter de Vries en de in Nederland wonende Zweed Tobias Lundgren en Litouwer Tomas Prysmantas.
Henri Thunnissen