Categorieën
columns

Doen we iets verkeerd?

Geschreven door Peter Suijkerbuijk   
woensdag 26 augustus 2009 08:47

In de achter ons liggende week hebben we weer volop kunnen genieten van het WK atletiek of moeten we zeggen de Usain Bolt show. Ik heb weinig (van onze) Nederlanders kunnen bewonderen maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een vertoon van macht op die kortste afstanden van onze mooie sport (der sporten). En wat een uitstraling, een nieuwe fase in de historie van grote kampioenschappen!? Geen uitgestreken koppen meer, maar een presentatie waar alle vreugde voor de sport en niet te vergeten een grote portie creativiteit in werd gelegd.
Het zichzelf “verkopen” aan ons, de toeschouwer, klom tot grote hoogte. Minuten lang (ze konden vaak ook niet anders vanwege die camera die onder hun snufferd werd gestoken!) wisten ze zich voor aanvang van hun wedstrijd te uiten op zeer uiteenlopende wijze. De kleding is allang niet meer de enige wijze waarop men zich kan onderscheiden. Nee, naast de schamele kledingstukken werden de veelheden aan piercings, tatoeages, nationale vlaggen, olympische ringen en ga zo maar door op elk denkbaar lichaamsdeel getoond. De Keizer van het bal had zijn volgelingen op de tribune met de “mascotte” of was het zijn eigen “wapen” van zijn keizerrijk, de arena van Berlijn. Inderdaad, het was ook maar een flits van ruim 9,5 seconde.

De huidige generatie WK-gangers laat niets aan het toeval over om zichzelf in de etalage te plaatsen, daarbij natuurlijk ook gesteund door de organisatie van een dergelijk evenement.
Na beëindiging van een wedstrijdonderdeel werd naar de winnaar (al leek het er soms op dat er wel meer winnaars waren) snel een nationale vlag vanuit alle hoeken en gaten toegeworpen en was er de “ereronde”. Was dat vroeger, voor wie die extraverte uiting aandurfde, alleen voor lopers (want dat zijn dan ook lopers!) nu zelfs ook door een “kreupele” kogelslingeratlete (ze had nu eenmaal meer verstand van slingeren en niet om een paar snelle pasjes te doen na weer een wereldrecord!)

Als organisator van o.a. het NK 24 uur in Steenbergen denk je toch “wat doen wij als ultralopers c.q. organisatie verkeerd”!?


Moeten wij de atleten, die nu vaak nog zeer geamuseerd sociaal staan te kwekken en nog geen notie hebben van “hoelang nog” voor de aanstaande wedstrijd, aansporen tot meer expressie bij de start. De speaker van dienst zou terug moeten deinzen van de kracht die onze helden uitstralen. Woorden moeten tekort schieten om alles onder de aandacht te brengen van het publiek dat halsreikend uitziet naar hun favorieten en met vlaggen en schreeuwende spandoeken de sfeer tot het toppunt drijft in afwachting van het alles verlossende startschot, gelost door de locale bobo die door emoties de spanning haast niet aankan.

In het kolossale veld is duidelijk zichtbaar wie de leider in het Marathon & Ultracupklassement is in zijn gouden outfit. Hij of zij (waarom niet eens een keer een vrouw!) wordt geflankeerd door de kleurrijk uitgedoste collega-lopers voorzien van namen i.p.v. nummers op hun borst, registreren doen we toch al jaren met een chip! Het talrijke publiek scandeert de namen van al wat voorbij komt. De atleet wordt door zoveel enthousiasme gedragen naar een uitmuntende prestatie en de winnaar heeft natuurlijk zijn record te pakken en gaat uitgebreid voor de pers in diverse passende houdingen op de gevoelige, digitale, plaat. Een winnaar voelt natuurlijk geen pijn en vermoeidheid meer en begint aan zijn ereronde met de inmiddels in veelvoud toegeworpen, van toepassing zijnde, vlag. Het publiek geniet met volle teugen en gaat voldaan huiswaarts en noteert alvast de datum van het kampioenschap volgend jaar en reserveert alvast kaarten en overnachting.

Maar nu alle gekheid op een stokje, wij ultralopers blijven toch dat gezellige “ons-kent-ons” loperswereldje en daar zijn we ook wel trots op. Voor ons geen poespas, doe gewoon dan doe je al gek genoeg.
Kan er dan niets veranderen!?
Natuurlijk wel, maar dat gaan wij als organisatie in Steenbergen na dit WK eens nader onder de loep nemen en wie weet wat we toe kunnen voegen aan een komend kampioenschap, het NK 24 uur in 2010 of welk kampioenschap ook in de toekomst?