Wat is de werkwijze van de website UltraNed?

De constante stroom nieuws op UltraNed doet sommige bezoekers vermoeden dat er een gestroomlijnde organisatie achter zit. Niets is minder waar, het is een ‘anarchistische’ club die (bijna) alles plaatst wat van buiten binnenkomt.

UltraNed is een Nederlandstalige website voor alles wat met ultralopen en marathons te maken heeft. De redactie, sinds december 2001 bestaande uit 4 Nederlanders en 1 Belg, bestaat uit pure liefhebbers van de ultrasport die, geheel vrijwillig, alles wat maar even interessant is, of kan zijn, op de website plaatsen. Dat betreft niet alleen nieuws, uitslagen en verslagen van Nederlandse en Belgische lopers en wedstrijdorganisaties, maar ook aankondigingen of uitslagen van buitenlandse lopen. Er zijn nu eenmaal veel Benelux lopers die ook graag daarbuiten aan evenementen meedoen. Of ultra-organisaties (en ultralopers) die nauwgezet de ontwikkelingen van loopprestaties van buitenlandse ultralopers bijhouden. Want vroeg of laat doen die individueel of in teamverband mee aan de internationale kampioenschappen 100 km en 24 uur, die nogal eens in Nederland en België plaatsvinden.

Hoe een nieuwsbericht of uitslag/verslag aan te leveren?

Er is een algemeen email-adres van de redactie: redactie@ultraned.org
In principe wordt die emailbox uitgelezen door Tom Hendriks, redacteur en bovendien de provider van UltraNed. Als Tom enkele dagen of langer op pad is, schakelt hij dit algemene adres over naar 1 of 2 van de andere redacteuren.

Kopij kan ook naar de andere 4 redacteuren:

Jean-Paul Praet, jp.praet@pandora.be
Mede namens hoofdorganisator Jos Cleemput, verzorgt Jean-Paul op UN de internet-publicaties over de Marathon en Ultra Cup. Aan dat circuit doen allerlei marathons en ultramarathons mee, in totaal per jaar meestal zo’n 18 wedstrijden, ruwweg tweederde in België en éénderde in Nederland.

Rob van den Hoek, robvandenhoek@wanadoo.nl

Ton Smeets, smeets-pauptit@hetnet.nl

Martien Baars, baars-kliphuis@hetnet.nl

Omdat elk van die redacteuren in meer of mindere mate zo hun ‘vaste klanten’ hebben, is het meestal zo dat kopij zeer gespreid binnenkomt, bij maar 1 van de 5 redacteuren. Die overlegt niet met de anderen maar plaatst het zodra hij daarvoor in de gelegenheid is. Dus ook voor de redacteuren zelf is het steeds weer spannend of op zijn minst verrassend wat er elke week zo al op UN verschijnt. Voor snelle plaatsing is het overigens bv in vakantieperioden natuurlijk wel aan te raden om kopij naar minstens twee redactieleden te sturen of naar het algemene adres redactie@ultraned.org . Als kopij al bij alle redacteuren tegelijk binnenkomt, is er geen ‘rangorde’: de eerste die de betreffende mail opent, plaatst het en het gebeurt maar hoogst zelden dat een volgende redacteur dat dan op vrijwel hetzelfde moment ook gaat doen en merkt dat plaatsing al gebeurt 😉

Wat komt niet op de nieuwspagina?

In principe wordt (bijna) alles wat bij de redactie aangeleverd wordt, ook geplaatst. Het enige criterium is dat het enige inhoud moet hebben, en van algemeen belang voor althans een deel van het lezerspubliek van UltraNed. Als een loper reisgenoten zoekt voor een (auto)trip naar een wedstrijd, komt zo’n verzoek niet als nieuwsartikel op de welkomstpagina. In dat geval wordt de betreffende geacht aan de hand van de lijst voorinschrijvers (indien die op UN gepubliceerd is) zelf actief potentiële reisgenoten te benaderen. En als een organisatie een nieuwe website heeft, of bij de volgende editie gebruik gaat maken van de ChampionChip, is dat feit op zich niet van voldoende nieuwswaarde voor een apart artikeltje op de welkomstpagina. (NB Ondergetekende overweegt echter wel om maandelijks? al dergelijke nieuwtjes, op een rijtje gezet, te gaan publiceren in een nieuwe rubriek). Ook zeer summiere verslagen, die alleen de finishvolgorde herhalen die ook al in de uitslag staat, worden soms vanwege onvoldoende nieuwswaarde niet geplaatst.

UltraNed kan nooit compleet zijn

Die vrijwillige redacteuren hebben alleen verantwoordelijkheid voor de UN website, en bekleden in die hoedanigheid geen formele functie binnen de KNAU of de KBAB. Net als bij professionele verslaggevers is het geen doen om compleetheid na te streven, met andere woorden de redactieleden gaan echt niet naar elke ultraloop om daar zelf een ‘live’ verslag of een eindimpressie van te maken. Bovendien heeft de redactie ook geen behoefte om de ultra-evenementen standaard te gaan beoordelen qua organisatie, entourage, uitstraling etc. De plussen en minnen van een bepaalde loop moeten maar uit de verslagen van deelnemers (of toeschouwers) blijken, en het succes van een loop klinkt natuurlijk ook al door in de aantallen en namen van de deelnemers van de inschrijf- en uitslaglijst.

Relatie UltraNed en Marathon Plus

De boodschap hierboven is hopelijk helder: een ultra-evenement komt net zo uitgebreid of incompleet (of helemaal niet) op UltraNed als de mate waarin de organisatie zelf (of een deelnemer) interessante kopij aanlevert. Een uitslag, of correctie op de voorlopige uitslag, die 1 of 2 maanden na dato ingestuurd wordt, loopt grote kans niet meer als ‘nieuws’ gepresenteerd te worden. Maar wordt natuurlijk wel bij gelegenheid in de ‘data base’ verwerkt en bovendien voor Marathon Plus gebruikt. En de schrijver van een interessant verslag, dat relatief laat binnenkomt, wordt waarschijnlijk gepolst of het als artikel in Marathon Plus gebruikt mag worden. In dat opzicht zijn UltraNed en Marathon Plus elkaar aanvullende media: UltraNed is er voor het ‘snelle’, actuele werk, met bijgewerkte kalender, voorlopige deelnemerslijsten, ‘live’ verslagen en tussenstanden, en eerste einduitslagen plus verslagen. De Marathon Plus lezer krijgt de definitieve einduitslagen netjes op papier, gelardeerd met zoveel mogelijk exclusieve verslagen en artikelen over lopers, trainingsmethoden, statistische analyses van prestaties etc etc.

Advertenties: alleen Marathon Plus

Bovendien kunnen organisaties ten allen tijden hun loop in dit tweemaandelijkse periodiek adverteren, desgewenst compleet met inschrijfformulier, of hun pamflet los in de verzending mee laten sturen. Die advertentie/verzend-mogelijkheden van Marathon Plus zijn naar verhouding laag in prijs, zeker als in aanmerking wordt genomen dat een groot deel van de doelgroep in Nederland (en in toenemende mate in België) op dit periodiek geabonneerd is. De abonnementsprijs (8 euro per jaar) is zelfs bij de huidige oplage van 300 stuks nauwelijks voldoende om de kale produktie- en verzendkosten te dekken zodat de advertentie-inkomsten nodig zijn om de jaarafrekeningen in de zwarte cijfers te houden.

Ook UltraNed is niet commercieel, en wil zeker ook niet de advertentie-inkomsten van Marathon Plus ondermijnen door het zondermeer plaatsen als ‘nieuws’ van ‘kale’ aankondigingen van wedstrijden als die louter een herhaling zijn van wat de lezer al in de kalender kan vinden. Het wordt toch wel op prijs gesteld als de organisaties zulke basis-info aanvullen met waardevolle of sfeervolle toevoegingen. Bovendien moeten organisaties bedenken dat zo’n tweederde van de ultralopers nog geen internet hebben (of intensief gebruiken) dus dat UltraNed geen afdoende vervanging van de ‘snail mail’ is.

Andere websites

Veel ultramarathon-organisaties hebben hun eigen website, waar vaak ook allerlei interessante nieuwtjes en verslagen verschijnen. Omdat wij niet wekelijks al die websites langsgaan, kan het geen kwaad om de redactie te attenderen op dergelijk nieuws. Mits ook in onze ogen voldoende interessant, plaatsen wij dan een kort artikel met verwijzing naar die website, of vragen toestemming om het hele artikel op UN te zetten (met bronvermelding). Dat stimuleert natuurlijk ook het bezoek aan uw eigen website ;-). Kortom, zie UN als een overkoepelende, algemene website, en doe er uw voordeel mee!

Namens de overige redactieleden, Martien Baars

Naschrift over Marathon Plus. Voor allen die nog niet Marathon Plus ontvangen, volgen hier nog eens de gegevens voor hen die zich willen abonneren (of kopij willen insturen):
een jaarabonnement (normaliter bestaande uit zes reguliere nummers plus twee bijzondere nummers, namelijk een kalender-special en een trainings-special) kost 8 euro voor Nederland en België, over te maken naar (Nederlandse) girorek. 188.60.13, of bankrek. 1795.45.663, of naar de (Belgische) Bank van de Post 000-0651753-10, ten name van A. Smeets, Peeldijk 11, NL-6024 BX Budel Dorplein, onder vermelding van Marathon Plus.

(NB Ten aanzien van de abonnementsprijs heeft de hoofdredacteur de andere UN-redactieleden wel eens verteld wat voor investeringen in hardware etc hij in al die jaren voor Marathon Plus heeft gedaan, en dan is een verdubbeling van de abonnementsprijs nog niet voldoende om bij leven en welzijn al die bedragen terug te verdienen).

Overigens bestaat vanaf het eerste nummer van 2002 (al weer de 7e jaargang) de redactie van Marathon Plus niet meer uit alleen Anton Smeets maar wordt veelschrijver Vincent Schoenmakers nu formeel als redactielid op het binnenkaft vermeld. Zijn volledige adres is: Vincent Schoenmakers, Hanewinkelstraat 2, 5571 BM Bergeijk. Email: vincentschoenmakers@hetnet.nl

Kopij kan als vanouds ook naar Ton (adres zie boven), smeets-pauptit@hetnet.nl, en tel/fax 0495-496796